zondag 22 juni 2008

7. Jij, jij en jij

Titel: Jij, jij en jij

Schrijver: Per Nilsson. Per Nilsson is geboren in 1954 in Malmö(Zweden) Hij volgde een opleiding tot leraar wiskunde en muziek. Daarna heeft hij twintig jaar wiskunde en muziek gegeven op een middelbare school. Hiernaast schreef hij ook al boeken, maar hij kreeg het echter te druk. Sinds 1999 is hij gestopt met onderwijzen om zich helemaal op het schrijven te kunnen richten.

Lezersniveau: 14+

Aantal bladzijden:281

Korte inhoud:
Het boek gaat over Anon, Nils en Zarah. Deze drie hoofdpersonen hebben in het begin van het boek helemaal niets met elkaar te maken. Maar door toevallige gebeurtenissen lopen hun levens uiteindelijk toch in elkaar over. Zo vindt Anon de portemonnee van Zarah en gaat hierdoor nog meer dagdromen. Hij denkt er namelijk steeds over na hoe het zal zijn als hij haar portemonnee terug gaat brengen. Kristina zit bij Anon in de klas en zij is de zus van Nils. Zarah maakt ruzie met haar vriendje Victor en komt zo in aanraking met Nils. Later komt ze bijna weer in aanraking met hem als ze samen met Viktor in het bos loopt. Hannes(de vriend van Nils) doet er alles aan dit te voorkomen. Hierdoor krijgt Hannes weer ruzie met Nils. Tot zover kent niemand elkaar nog echt. Maar daarna wordt het anders. De nietsvermoedende Zarah wordt het middelpunt van de gedachten van de twee jongens. Nils is na een korte ontmoeting in de kroeg verliefd geworden op Zarah en Anon heeft de portemonnee van Zarah nog. Als Anon eindelijk besluit de portemonnee terug te gaan brengen, heeft Zarah op dat moment knallende ruzie met haar vriend Victor. Victor loopt weg het huis uit en komt ook niet meer terug. Anon en Zarah praten daarna over het leven en besluiten allebei met een nieuwe periode te beginnen. Als Anon weg is komt Nils bekennen dat hij verliefd op Zarah is geworden. Uiteindelijk komen ze met z’n drieën bij elkaar in het park. Daar blijven ze een tijdje liggen en praten en denken over het leven.

Beoordeling illustraties: Op de voorkant een liggend hoofd van een jongen, van boven tot onder de ogen. Zijn hand op het hoofd. Ogenschijnlijk in diepe gedachte.

Beoordeling geschiktheid: Veel suggestief taalgebruik,symbolen en paralellen. Ook door de vele perspectiefwisselingen is het best een pittig boek. Vereist leeservaring.

Eigen mening: Een heel realistisch jeugdboek, met vlotte taal en dialogen. Waarschijnlijk zeer herkenbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Het is grappig, boeiend en ontroerend. Een echte aanrader!

Geen opmerkingen:

Blogarchief