zondag 22 juni 2008

6. Het spook van dinsdagavond

Titel: Het spook van dinsdagavond

Schrijver: Johan Ballegeer. Johan Ballegeer werd als zoon van een fabrieksarbeider geboren en trouwde met Anna. Hij kreeg drie dochters, vijf kleindochters en één kleinzoon. Hij was onderwijzer in zijn geboortedorp Lissewege. Dankzij zijn belangstelling voor geschiedenis en volkskunde ging hij verhalen schrijven met historische en heemkundige inslag. Vooral de studie van zijn eigen streek hield zijn belangstelling gaande. Zijn jeugdboeken zijn vaak op de plaatselijke geschiedenis van zijn streek geënt.

Lezersniveau:14+

Aantal bladzijden: 140

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af op het Vlaamse platteland van voor 1950. De hoofdpersoon Dolf komt uit een arm katholiek kinderrijk gezin. Hij is pienter, maar doorleren zit er wegens gebrek aan financiën niet in. Hij gaat op zijn twaalfde werken bij een Hollandse protestantse boerin. Het is een weduwe met kinderen. Dolf maakt op een primitieve manier kennis met het leven op de boerderij, de hebzucht en het bijgeloof van de andere knechten. De bijbel is hem onbekend, voor hem is het een mysterieus boek, maar de boerin en de schapenhoeder hebben allebei een bijbel en hij heeft veel respect voor hen. Samen met zijn vriendinnetje Pauline lost hij de mysterieuze verdwijningen van de vaarzen op, wat hem aanzien bij zijn bazin en haar nieuwe man (de schaapherder) geeft.

Beoordeling geschiktheid: Te lezen vanaf 14 jaar. Lastige, vlaamse taal. Enige voorkennis van de bijbel is mooi meegenomen.

Eigen mening: Het boek is spannend geschreven. Het is net een detective, je weet pas op het einde van het boek waarom de auteur de titel koos. Het verhaal zit goed in elkaar en de gesprekken maken het boeiend om te lezen. Er is af en toe wat humor aanwezig.Het boek is zeker een aanrader!

Geen opmerkingen:

Blogarchief