zondag 22 juni 2008

10. Pijnstillers

Titel:Pijnstillers

Schrijver:Carry Slee. Carry Slee (Amsterdam, 1949) begon haar carrière als docent drama. Inmiddels schrijft ze boeken voor allerlei leeftijdsgroepen, sinds een aantal jaren ook voor volwassenen. Haar boeken gaan vaak over moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten en scheiden. Ze ontving diverse prijzen voor haar werk en is erg populair onder jongeren.

Aantal bladzijden:160

Lezersniveau:12+

Korte inhoud:
Verhaal over de tieners Caspar, Sophie en Pim. De hoofdrol is voor Caspar, die alleen door zijn moeder wordt opgevoed. Zijn moeder is een product van de jaren zeventig en kan prima met haar zoon door een deur. De ouders van Sophie daarentegen, houden haar erg kort en controleren haar hele doen en laten. Wanneer Sophie een Surinaams vriendje aan de haak slaat (haar vader moet niets van 'buitenlanders' hebben), spreken zij en Caspar af dat voor haar familie de mythe in stand wordt gehouden dat Caspar haar vriendje is. Dit met hilarische situaties als gevolg.
Maar het belangrijkste thema is het boek is het feit dat Caspar wel iets anders aan zijn hoofd heeft; zijn moeder is namelijk ongeneeslijk ziek.
Ze blijkt kanker te hebben, en ondanks dat het af en toe een beetje beter gaat, is ze terminaal ziek. Caspar stort zich op zijn muziek, hij speelt keyboard. Ondertussen is hij ook nog op zoek naar zijn vader, die hij nooit gekend heeft. Uiteindelijk is het een verhaal waarin alles, ondanks het zware onderwerp, 'goed' komt. Caspar vindt zijn vader en krijgt contact met hem, ondanks dat deze man nooit een vaderfiguur voor hem zal zijn. Caspars moeder overlijdt.
Zijn tante komt bij hem in huis wonen, zodat hij na de dood van zijn moeder niet uit zijn omgeving weg hoeft. Caspar heeft het moeilijk met zijn moeders dood, maar het meisje met wie hij altijd samen keyboard speelt en op wie hij al tijden heimelijk verliefd is, sleept hem en doorheen en wordt, uiteraard, zijn vriendinnetje.

Beoordeling llustraties:
Alleen op de voorkant staat een illustratie, een foto eigenlijk. De indruk wordt gewekt dat we hier met een dramatisch verhaal van doen hebben.

Beoordeling Geschiktheid:
Een waar probleemboek, leest gemakkelijk. Je hoeft geen erg ervaren lezer te zijn. Ruim 12 is een prima indicatie

Eigen mening:
Een leuk en mooi boek. Er is weinig literairs of leerzaams aan, maar het is hoogstwaarschijnlijk wel herkenbaar

Geen opmerkingen:

Blogarchief