zondag 22 juni 2008

3. Oorlog zonder vrienden

Titel: Oorlog zonder vrienden

Schrijver: Evert Hartman. Evert Hartman is 56 jaar geworden. Hij is op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart. In 1947 ging Evert naar Kampen. Daar deed hij wat wij hier nu Atheneum noemen. In 1956 moest hij in militaire dienst. Hij heeft zijn ‘Atheneum’ afgemaakt. 1958 was het jaar waarin hij begon met de studie sociale geografie aan de Utrechtse universiteit. Tijdens zijn studie werd Evert Hartman docent AK op het Menso Alting College te Hoogeveen en dat heeft hij 30 jaar volgehouden.

Lezersniveau: 12+

Aantal bladzijden: 252

Korte inhoud:
Het is oorlog, de tweede wereldoorlog is in volle gang. De vader van Arnold is lid van de NSB en dat maakt het voor Arnold niet makelijk. Arnold vindt dat de Koningin, nu ze in Engeland zit, weinig voor de Nederlandse bevolking kan doen. Als hij dit op school zegt wordt hij door 3 medeleerlingen in elkaar geslagen. Arnold is ook lid bij de jeugdstorm en vind dat zij goede dingen doen. Helaas, hij is de enige op school die dat denkt en daarom wordt hij vaak gepest. Om van het gepest af te zijn gaat Arnold zo min mogelijk naar school. Als Arnold na de zomervakantie wel weer naar school gaat, blijkt er een nieuwe jongen in zijn klas te zitten, Piet. Piet is ook lid van de jeugdstorm. Door de komst van Piet wordt Arnold veel minder gepest. Arnold leest op een dag ‘vrij nederland’ en voor het eerst beseft hij dat de duitsers helemaal niet alleen goede dingen doen. Het blaadje kreeg Arnold van Marloes, waar hij al een tijdje verliefd op is. Langzaam dringt tot Arnold door dat de duitsers misschien helemaal niet zo goed zijn. Hij moet dit wel in zijn eentje verwerken omdat niemand iets met hem te maken wil hebben. Als de geallieerden komen wil de vader van Arnold naar Duitsland vluchten maar Arnold weet niet of hij eigenlijk wel mee wil gaan...

Beoordeling geschiktheid: Een geschikt oorlogsboek vanaf 12 jaar. Hierin worden (mis)standen uit de oorlog helder uiteengezet. Geen nare, afgrijselijke verhalen.

Eigen mening: Een oorlogsboek vanuit een (in die tijd) weinig beschreven oogpunt. En dat is even schrikken in het begin, maar de sympathie is snel gewekt. Heldere uiteenzettingen en interessante opvattingen. Zet je aan het denken.

Geen opmerkingen:

Blogarchief