zondag 22 juni 2008

5. Gaten

Titel: Gaten

Schrijver: Louis Sachar. Louis Sachar is geboren in East Meadow, New York op 20 maart 1954. Hij studeerde economie en rechten aan de universiteit van California. Hij ging werken als econoom, later als advocaat en is nu fulltime schrijver. Schrijven doet hij in z’n kantoor waar niemand hem mag storen, behalve zijn honden Lucky en Tippy. Louis is getrouwd en heeft een dochter Sherre.

Lezersniveau: 12+

Aantal bladzijden: 224

Korte inhoud:
Stanley Yelnats rijdt al vijf uur door de woestijn samen met de chauffeur en een bewaker. Hij moet namelijk naar Camp Green Lake, een strafkamp voor jongeren. Stanley moet daar naar toe omdat hij schoenen gestolen heeft. Op het kamp wordt Stanley verteld dat hij iedere dag een gat moet graven,van anderhalve meter breed en anderhalve meter diep, om zijn karakter te vormen. Daarna is hij vrij. Op het kamp verandert hij langzaam, hij wordt slanker door het harde werken en voelt zich gelukkiger dan ooit tevoren. Tijdens het graven heeft hij alle tijd om na denken. Hij vraagt zich af waarom de gaten gegraven moet worden. En waarom zijn familie al generaties lang achtervolgd wordt door pech. Stanley komt erachter dat zijn familie, de pech en de gaten in de grond meer met elkaar te maken hebben dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De overgrootvader van Stanley was namelijk vervloekt omdat hij zich niet aan zijn afspraken hield. Ook was er ooit een dorpje op de plaats waar nu het kamp staat. Deze gebeurtenissen uit het verleden lijken een belangrijke rol te spelen in het leven van Stanley.

Beoordeling geschiktheid: Taalgebruik is misschien wat lastig voor de beginnende brugklaslezer.
Verder niet al te ingewikkeld.

Eigen mening: Alleen al door het prachtige plaatje van Bas Sebus op de voorkant wil je dit intrigerende boek lezen. Een raar gegeven, die gaten, dus je wil maar een ding: lezen, lezen, lezen tot je weet hoe het zit! En de uitkomst is geen teleurstelling.

Geen opmerkingen:

Blogarchief