zondag 22 juni 2008

6. Een goede truc

Titel: Een goeie truc

Schrijver: Marjan Berk. Marjan Berk (Zeist, 1932) is een bekend gezicht op televisie. Zij schreef verschillende stukken voor toneel, televisie en radio. Ze heeft columns in diverse bladen. Voor de 'Makkelijk Lezen' serie is haar gevraagd dit boek te schrijven, over het bijhouden van een dagboek.

Aantal bladzijden:52

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Korte inhoud? Het hele boek is kort. Het boek valt in de categorie 'Makkelijk Lezen' en is speciaal uitgegeven als laagdrempelige literatuur voor jongeren.
Jakob is de hoofdpersoon in dit verhaaltje. Jakob heeft oude ouders die nooit iets met hem doen. Hij is enig kind en erg eenzaam. Gepest wordt hij niet, maar hij is een beetje een vreemde snuiter. Hij heeft het altijd koud en slaapt met zijn kleren aan. Wanneer er op een dag een schrijver op zijn school komt die vertelt over dagboeken, raakt Jakob geïnspireerd om een dagboek bij te gaan houden.
Hierin schrijft hij hoe rot en eenzaam hij zich voelt. Wanneer hij per ongeluk zijn dagboek open op zijn bureau heeft laten liggen, komt hij er al snel achter dat zijn ouders het hebben gelezen. Ze doen opeens van alles om het hem naar de zin te maken, zijn moeder kookt zijn lievelingseten en zijn vader wil na het eten wel met hem dammen in plaats van op de bank in slaap te vallen.
In plaats van boos te worden, buit Jakob de situatie uit. Hij schrijft in zijn dagboek alles wat hij wil, dat zijn vader met hem gaat zwemmen, dat ze naar de Efteling gaan, dat er andere kinderen mee mogen enzovoort. Alles komt uit.
Alleen dat hij verliefd is houdt Jakob voor zichzelf.

Beoordeling Geschiktheid: 'Vanaf 12 jaar' staat er op de flap. Het is dan ook een 'makkelijk lezen' boek. Voor een beetje lezer is dit vanaf een jaar of acht prima te doen. De hoofdpersoon Jakob zit overigens ook op de basisschool.

Eigen mening: Het concept 'makkelijk lezen' is ruimschoots toegepast. Zelf had ik het in een kwartier uit. Wanneer een kind echt heel veel moeite met lezen heeft, kan dit vast en zeker een opsteker zijn.

Geen opmerkingen:

Blogarchief