zondag 22 juni 2008

1. De kunstrijder

Titel: De kunstrijder

Schrijver: Jan Terlouw. Jan Terlouw (Kamperveen, 1931) studeerde wis- en natuurkunde en is behalve schrijver ook bekend als D66 politicus. Hij bekleedde diverse functies, waaronder die van minister. Tot 2003 zat hij in de Eerste Kamer. Jan Terlouw schrijft spannende boeken die te maken hebben met milieu, politiek of geschiedenis.

Illustrator: Jan Wesseling

Aantal bladzijden: 180

Lezersniveau: 14+

Korte inhoud:
Patrick en Tom kennen elkaar van de GENK (vereniging van gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen). Patrick zit in een rolstoel en Tom is doof. Op een avond zien ze een meisje een schilderij in de kelder van een museum neerzetten. Zij slaat hiervoor een ruit in, dus het lijkt een omgekeerde inbraak. De jongens gaan op onderzoek uit, en leren het meisje na verloop van tijd kennen. Haar naam is Victoria. Zij blijkt een groot geheim mee te dragen. Zoals in veel jeugdboeken, maakt de hoofdpersoon veel meer ellende mee dan een tiener aankan. Dit geldt ook voor het personage Victoria. Door een vreselijk auto-ongeluk is zij haar moeder kwijtgeraakt en is haar broertje Tony zwaar gehandicapt geraakt. Haar vader is ook een beetje de kluts kwijt en steelt voor haar broertje (dat dag in dag uit in huis zit opgesloten) schilderijen. Victoria brengt ze waar ze kan, weer terug naar de verschillende musea.
Maar al gauw hebben professionele kunstrovers dit in de gaten, en zij hebben het dan ook op Victoria gemunt. Uiteraard helpen Patrick en Tom haar waar zij kunnen. Een web vol slimme listen ontstaat. Uiteindelijk weten ze de ware dieven te ontmaskeren, en blijkt Victoria's broertje Tony veel meer te kunnen dan men dacht. Een spannend, detective-achtig boek. Toch een echte jeugdroman, want wanneer alle schilderijen weer op een hun plaats zijn, Tony uit zijn schulp komt en de dieven achter slot en grendel zitten, hebben Patrick en Victoria eindelijk tijd elkaar hun ware gevoelens kenbaar te maken.

Beoordeling llustraties: Alleen op de voorkant staat een illustratie, waar je weinig aan af kunt lezen. De kunstrijder is inmiddels een oud en vrij bekend boek, de illustratie is kenmerkend geworden.

Beoordeling Geschiktheid: Het boek vereist een specifiek soort lezer; die geïnteresseerd is in spannende boeken, detectives. Het boek is niet erg moeilijk geschreven,maar geschikt voor wat ervaren lezers.

Eigen mening: Je moet ervan houden, spannende jongensboeken, kinderen die rechercheurswerk doen.Dan is het een perfect boek

Geen opmerkingen:

Blogarchief