zondag 22 juni 2008

7. Tirannen

Titel: Tirannen

Schrijver: Aidan Chambers. Geboren: 27 december 1934 in Engeland. Hij gaf een aantal jaren les in Drama.
In 1968 ging hij zich volledig richten op het schrijven. Daarnaast presenteerde hij samen met zijn vrouw Nancy het radioprogramma “Bookbox”. Verder vertelt Chambers ook boeken. Ook schreef hij veel toneelstukken. Hij heeft een boodschap aan kinderen: pest een ander niet en wees vriendelijk voor elkaar !

Illustrator: Joep Bertrams [Omslag: Barbara van Dongen]

Aantal bladzijden: 144

Lezersniveau: 13+

Korte inhoud:
Lucy Hall is een meisje uit groep 8 en woont in Engeland.
Er zijn een aantal pestkoppen in de klas, Melanie, Sally-Ann en Vicky.
Ze pesten veel mensen en nu hebben zij het op Lucy gemunt.
Angus zit bij Lucy in de klas. Hij ziet alles en begrijpt al snel dat Lucy het nieuwe slachtoffer is maar hij durft haar nog niet te helpen. Hij is een rustig type en praat niet zoveel. Eigenlijk weet hij niet wat hij moet doen, de juffrouw inschakelen zou hij te laf vinden maar Lucy helpen durft hij ook niet. De tirannen moeten gestopt worden, dit kan zo niet doorgaan. Lucy is moedig ondanks dat ze gepest wordt. Melanie is de leider van de groep pesters
Lucy vertelt eigenlijk alles aan haar moeder Sarah, maar dat ze gepest wordt vertelt ze niet. Angus schrijft Lucy briefjes tijdens de les en begint een beetje verliefd op haar te worden. Op een dag hebben de groep pesters Lucy naar een spoorweg gelokt en haar vastgebonden. Dit is het dieptepunt. Lucy wil niet meer naar school. Maar dan gaan Angus en Lucy een plan bedenken om de tirannen [pesters] te stoppen.


Beoordeling illustraties: Mooie illustraties door zijn eenvoud.

Beoordeling geschiktheid:
Geschikt voor kinderen die echt van lezen houden, soms is het boek moeilijk omdat er veel met tijd wordt gesprongen. Er worden ook vaak meerdere zaken door elkaar heen verteld.

Eigen mening:
Afwisselend geschreven, dan weer met een vrolijke toon om dan weer over te gaan in een sombere toon.

Geen opmerkingen:

Blogarchief