zondag 22 juni 2008

2. Niets is wat het lijkt

Titel: Niets is wat het lijkt
Schrijver: Aidan Chambers. Aidan Chambers begon pas interesse voor literatuur en drama te krijgen toen hij op de middelbare school zat. Hij wou altijd al marinier worden maar heeft gestudeerd voor leraar.Hij trouwde met een Amerikaanse redactrice en sindsdien is hij een voorvechter van jeugdboekenliteratuuronderwijs.

Lezersniveau: 12+
Aantal bladzijden: 285

Korte samenvatting:
Jacob Todd een engelse jongen van 17 jaar gaat naar Nederland om daar het graf van zijn opa te bezoeken. Zijn opa is tijdens de bevrijding van Nederland gesneuveld. Hij logeert bij een familie die zijn opa verzorgt heeft. In Nederland blijkt dat de vrouw die zijn opa verzorgt heeft heel erg ziek is, zo ziek dat zij euthanasie wil laten plegen. Jacob gaat bij de kleinzoon van de vrouw logeren, Daan. Jacob gaat naar Amsterdam en bezoekt het achterhuis, hij is groot fan van Anne Frank en kent haar boek uit zijn hoofd. Helaas wordt hij even later beroofd en gaat het ook nog regenen. Amsterdam is ineens een stuk minder leuk. Hij komt in aanraking met Chris op wie hij verliefd wordt, maar dat verandert als Chris een jongen blijkt te zijn. Vind Jacob hem nog wel zo leuk?Hij weet ook niet wat hij aan moet met de euthanasie, is het verkeerd of juist een begrijpelijk beslissing. En wat is het geheim dat de oma wil vertellen. Wat heeft er afgespeeld tussen haar en Jacobs' Opa. Jacob moet voor het eerst echt zelf alle beslissingen nemen, maar dat is nog niet altijd even makkelijk.

Beoordeling geschiktheid: Mooi oorlogsboek zonder al te nare verhandelingen. Vereist wel wat concentratie bij het terugblikken.

Eigen mening: Een heel goed oorlogsboek voor deze leeftijdsgroep. Een prima opzetje voor het grote werk.

Geen opmerkingen:

Blogarchief