zondag 22 juni 2008

11. Zonnekind

Titel: Zonnekind

Schrijver: Ellen Tijsinger. Ellen Tijsinger reisde door India. Tijdens haar reis werd zij geïnspireerd om het boek te schrijven. Ellen heeft meerdere boeken geschreven waarvan er enkele bekroond zijn. Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 in Utrecht geboren. In haar rekenschrift schreef zij haar eerste verhaaltjes en gedichtjes wanneer zij helemaal achterin de klas zat weg te dromen. Na de middelbare school gaat Tijsinger handenarbeid geven. Naast haar boeken heeft zij ook artikelen over opvoedkunde en het omgaan met jonge kinderen geschreven.

Illustrator: Van Goor/Novib

Aantal bladzijden: 148

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Een jongetje woont in een klein dorpje in India. Hij heet Surya, naar de God van de Zon. Al heel lang hebben zijn ouders gespaard voor de bruidschat van hun oudste dochter Shanta, de zus van Surya. Maar nu moet er gespaard worden voor Malika, de jongste zus van Surya. Over niet al te lange tijd zal Malika ook uitgehuwelijkt worden. Maar de Moessons (regenperiode) komen niet. Er is te weinig water.
De gewassen groeien niet omdat er geen water is en de hele oogst gaat verloren.
Bovendien staat de rivier helemaal droog. Surya’s vader werkt bij een grootgrondbezitter maar deze heeft geen werk meer voor hem door de droogte.
Dan gaat Surya’s vader naar de stad om daar werk te zoeken zodat hij voor zijn gezin eten kan kopen. Dan ontmoet hij een man in de stad. Deze man neemt hem mee naar Benares, de heilige stad. Op een dag mag Surya mee naar Benares. De man beloofd namelijk dat Surya daar naar school kan en kleren zal krijgen.
Maar dan blijkt de aardige man een ronselaar te zijn, hij handelt in kinderen en laat hen zware kinderarbeid verrichten in weverijen. Surya wordt in een werkplaats van een weverij opgesloten, het is er vies en donker. Surya voelt eenzaam en wil terug naar zijn broertjes en zusjes. Hij bedenkt een plan om uit deze ellende te komen.

Beoordeling illustraties:
Mooie omslag met een aantal vluchtende kinderen op de voorgrond en een roodbruine kleur op de achtergrond.

Beoordeling geschiktheid:
Ontroerend verhaal, zeker voor leerlingen die een familieband met India hebben.

Eigen mening:
Triest om je te realiseren dat het boek de orde van de dag in India (en veel andere landen) weergeeft, terwijl je het boek leest.

Geen opmerkingen:

Blogarchief