zondag 22 juni 2008

1. De drie mannen van Eva

Titel: De drie mannen van Eva

Schrijver: Theo Engelen. Zijn eerste jeugdboek schreef Theo Engelen in 1992, toen hij al veertig was. Het was een boekje, speciaal voor zijn zoon Thijs, bedoeld als verjaardagscadeau. Dit boekje is nooit uitgegeven, maar Thijs vond het prachtig. Zijn verhalen hebben bijna altijd iets met geschiedenis te maken.

Aantal bladzijden: 160

Lezersniveau: 12+

Korte samenvatting:
Leon is achttien geworden, dat is een mijlpaal voor iedereen. Maar Leon hoort op zijn achttiende verjaardag wel heel bijzondere dingen van zijn oma. De verhalen die zij vertelt openen Leons' ogen. Hij komt in korte tijd te weten wat er met zijn vader en met zijn opa gebeurd is. Op zijn vader is hij nooit erg trots geweest, maar nu heeft hij een verklaring voor zijn vaders gedrag. Dat lucht alvast op. Dan is er nog zijn opa, wat die allemaal heeft meegemaakt, vooral in de oorlog, dat is niet niks. Via zijn opa maken we ook kennis met Eva, de vrouw die ook in de titel terugkomt. Het verhaal is verdeelt over drie delen, waarvan er twee in het verleden spelen, de stukken over de vader en de opa van Leon. Aan het einde komen alle verhalen bij elkaar uit en worden alle raadsels opgelost. Aan de verjaardag van Leon wordt in ieder geval weinig aandacht meer besteed.

Beoordeling geschiktheid: Dit is uitstekend leesbaar vanaf twaalf jaar. De verschillende verhaallijnen kunnen misschien voor wat verwarring zorgen, maar met aandachtig lezen mag dat geen grote problemen opleveren. Verder geen serieus onheil o.i.d.

Eigen mening: Een fantastisch oorlogsboek. De verschillende verhalen zijn spannend en leiden naar een mooie uitkomst. Het geeft een kijkje in het verzet uit de oorlog, de jaren daarna en laat zien hoe in het heden die oorlog nog steeds een rol kan spelen.

Geen opmerkingen:

Blogarchief