zondag 22 juni 2008

1. De val van de Vredeborch

Titel: De val van de Vredeborch

Schrijver: Thea Beckman Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Met schrijven begon ze in 1947. Thea Beckman schrijft vooral historische boeken.In haar boeken komt altijd wel een kind voor dat kritisch,onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld. Ze stierf in de nacht van 4 op 5 mei 2004 op 80 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

Illustrator: Jan Wesseling

Aantal bladzijden: 243

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud: De brouwerszoon Jan Jacobs wordt verbannen uit Antwerpen omdat zijn oom, die hem heeft opgevoed, veroordeeld wordt wegens ketterij. Jan moet zijn thuis en zijn dromen verlaten, hij spaarde immers om de bierbrouwerij van zijn oom over te nemen. Hij besluit naar het noorden te gaan, vanwege de godsdienstvrijheid die daar heerst. Onderweg komt Jan zijn toekomstige vrouw Catharina tegen. Zij zorgt dat Jan aan de slag kan op de bierbrouwerij van haar broer. Als Jan en Catharina trouwen en later kinderen krijgen lijkt niets hun geluk meer in de weg staan. Hun kinderen groeien op met elk een eigen levensvisie, Adam is geusgezind (aanhangers van godsdienstvrijheid), Daniel is katholiek, en hun dochter Digna wordt verliefd op een Spaanse officier. Dan bezetten de Spanjaarden de stad, en komt er tweestrijd in de famillie. De Vredenborch speelt een belangrijke rol in dit boek. Dit bouwwerk is van de Spaanse koning en vertegenwoordigt zijn macht. Uiteindelijk zijn het niet de mannen maar de vrouwen die de macht van de Spaanse koning breken en de Vredenborch slopen.

Beoordeling geschiktheid: Het leest makkelijker als je wat achtergrondinformatie hebt over de tachtig jarige oorlog. Maar er wordt een hoop uitgelegd dus het is voor iedereen te begrijpen. Het taalgebruik maakt het misschien wat lastig voor de minder ervaren lezer.

Beoordeling illustraties: Het zijn de bekende tekeningen om de omslag van ieder Beckman-boek: zeer tot de verbeelding sprekend en een tikke;tje romantisch.

Eigen mening: Een heel tof boek, ieder hoofdstuk is een soort boek op zich. Er gebeurt steeds iets, er is dus eigenlijk constant spanning. Onbekende zaken worden achterin het boek nog eens uitgelegd. Het boek is één grote beleving.

Geen opmerkingen:

Blogarchief