zondag 22 juni 2008

9. De stomme van Kampen

Titel: De stomme van Kampen

Schrijver: Thea Beckman. Thea Beckman werd geboren op 23 juli 1923. Ze schreef verhalen en journalistieke artikelen. Daarnaast is ze in 1970 en de jaren daarna begonnen met het schrijven van jeugdboeken. Beckman ging op latere leeftijd studeren en behaalde haar doctoraal in de Psychologie. Beckman schrijft hoofdzakelijk historische boeken.

Illustrator: afbeeldingen van schilderijen van Hendrick Avercamp

Aantal bladzijden: 176

Lezersniveau: 14+

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af in Kampen in de zestiende / zeventiende eeuw. Hendrick Avercamp is zoon van een apother en is doofstom. Dat betekent dat je eigenlijk voor gek wordt verklaard in de tijd dat het boek zich afspeelt. Hendrick is ook nog eens de oudste. Zijn jongere broer Rutger noemt hem de stomme.Toch laat zijn moeder het er niet bij zitten en gaat een manier bedenken om haar zoon te leren lezen en schrijven. Maar na een tijdje merkt zijn moeder dat Hendrick geweldig kan tekenen. Wanneer de IJssel, die door Kampen heen stroomt, in de winter dicht vriest, is Hendrick veel te vinden bij het ijs en bekijkt de mooi aangeklede mensen van top tot teen. Als hij dan ’s avonds thuis komt tekent hij de mensen van het ijs. Het blijkt dat hij een teken talent heeft. Toen brak de pest uit en kwamen er veel mensen in Kampen te overlijden, ook Rutger. Beatrix, de moeder van Hendrick, moest de apotheek overnemen nadat ook haar man Barend dood ging aan de pest. Uiteindelijk vertrekt de stomme naar Amsterdam waar hij als leerling tekenaar / schilder wordt aangenomen bij David Vickboons, via zijn neef Samuel komt hij bij Vickboons terecht.
Hij vertrekt per schip vanuit Kampen, afscheid nemen van zijn moeder doet pijn, toch zal hij haar na jaren weer terug zien. Uieindelijk is Hendrick zo gegroeid als kunstenaar dat hij er zijn brood mee kan verdienen.

Beoordeling illustraties:
Authentieke omslag, eigenlijk een schilderij in het klein. Hendrick Avercamp maakt prachtige schilderijen van Hollandsche landschappen. Zeker een aanrader !

Beoordeling geschiktheid:
In dit boek wordt regelmatig de spanning opgebouwd door
plekken ‘open’ te laten. Geschikt voor de geconcentreerde en ook nieuwsgierige lezer

Eigen mening:
Mooi om te lezen hoe iemand met een handicap zich zo sterk kan ontwikkelen in de harde wereld van die tijd.
Thea Beckman heeft het boek verdeeld in twee delen, de hoofdstukken beelden de leeftijd uit; met die gedachte leest het boek een stuk makkelijker. Ook leuk hoe Kampen wordt beschreven zaodat je op die manier iets leert over die stad.

Geen opmerkingen:

Blogarchief