zondag 22 juni 2008

9. Word toch wakker!

Titel:Word toch wakker!

Schrijver:Ellen Thijsinger. Ellen Tijsinger werd in 1947 in Utrecht geboren. Ze ging aan de slag als docente in verschillende vakken waaronder literatuur, handenarbeid en opvoedkunde. Daarna begon ze boeken voor kinderen en jongeren te schrijven. Haar boeken hebben vaak zware thema's maar lopen altijd goed af.

Illustrator:Jan Wesseling

Lezersniveau:12+

Aantal bladzijden:115

Korte inhoud:
De brugklasser Jasmijn loopt met haar jongere broertjes over straat, wanneer een van beiden wordt geschept door een auto. Tim raakt in coma.
Vanaf dat moment is alles anders. Behalve Tim heeft Jasmijn nog twee (jonge) broertjes. Zij probeert zo goed als het gaat voor hen te zorgen, terwijl haar ouders vooral met hun eigen verdriet bezig zijn.
Bij een bevriend stel knutselt Jasmijn wekelijks poppenkastpoppen in elkaar. Deze mensen, Margot en Joep geven hiermee voorstellingen. Zij helpen de familie in deze moeilijke tijd zoveel mogelijk en Jasmijn kan alle ellende even vergeten als ze bij hen is. Met Tim gaat het slecht. De kans dat hij weer wakker wordt, en weer helemaal beter zal worden, is klein. Jasmijn en haar ouders gaan regelmatig naar hem toe. Op school gaat het niet goed met Jasmijn, ze kan zich slecht concentreren. De man die Tim heeft aangereden, komt bij hen thuis langs om te praten. Jasmijn moet niets van hem hebben aanvankelijk. Wanneer ze begrijpt dat hij het er ook erg moeilijk mee heeft, accepteert ze hem iets meer.
Op school ontmoet Jasmijn Loek. Loek is ouder en Jasmijn is onder de indruk van hem. Hij gaat met haar mee naar Tim en wordt een grote steun voor haar.
Op een dag wordt Tim wakker. Hij moet alles opnieuw leren, maar het levensgevaar is geweken. Tim leert weer praten, zelf eten, lopen. Alles gaat langzaam, maar het gaat goed. Hij kan naar huis. Jasmijn en Loek worden verliefd. Alles loopt goed af!

Beoordeling llustraties:Alleen een illustratie op de voorkant, die de indruk wekt dat het om een dramatisch verhaal gaat.

Beoordeling Geschiktheid:
Geschikt vanaf ongeveer twaalf jaar. Herkenbaar, Jasmijn zit zelf in de brugklas. Ze is de oudste, voelt zich thuis verantwoordelijk.

Eigen mening:Het verhaal is een beetje gedateerd, het taalgebruik is hier en daar ook wat ouderwets.
Het is flink dramatisch, maar van meet af aan is duidelijk dat alles goed komt. Een lekker huilboek eigenlijk. Verder geeft het boek een duidelijk beeld van wat er kan gebeuren wanneer iemand in coma ligt.

Geen opmerkingen:

Blogarchief