zondag 22 juni 2008

4. Hoe overleef ik een gebroken hart?

Titel:Hoe overleef ik een gebroken hart?

Schrijver:Francine Oomen(zie boek 3 in lijst)

Illustrator: Annet Schaap

Aantal bladzijden: 140

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Rosa is een ware puber geworden. Haar moeder heeft alleen nog maar oog voor Alexander. Samen hebben ze een zoontje, Rosa's halfbroertje Abeltje. Rosa is erg gek op hem. Rosa heeft haar draai gevonden in Groningen en heeft een vriendje; Vincent, bijnaam Neuz. Samen met hem spuit ze graffiti in de stad. Wanneer ze betrapt wordt, mag ze Neuz niet meer zien. Alexander bemoeit zich intensief met de opvoeding van Rosa, en dit wordt door haar allerminst gewaardeerd. Rosa moet met haar moeder, Alexander en Abeltje op vakantie. Ze hebben een appartement midden in Barcelona. Het is er bloedheet en Rosa is alleen maar nukkig. Haar moeder en Alexander maken doorlopend ruzie. Gelukkig kan ze in het appartement naar hartelust chatten en mailen met haar vrienden Esther en Jonas en ook met Neuz. Wanneer hij haar bekent met een ander meisje te hebben gezoend, wordt Rosa nog verdrietiger dan ze al was.
Ze stort zich in het uitgaansleven onder de Nederlandse toeristen in Barcelona en wanneer ze zichzelf dronken van het strand naar het huis moet slepen nadat ze een opdringerige jongen van zich af heeft moeten slaan, is het thuisfront in alle staten. Alexander heeft Rosa's dagboek gelezen, en daarin staan geen aardige dingen over hem. Hij is dronken en slaat zowel Rosa als haar moeder.
Moeder zet hem op straat en beleeft met haar beide kinderen nog een leuke dag in Barcelona. Rosa is blij dat ze haar moeder terugheeft en dat zij niet boos op haar is. Dan komt het bericht dat Alexander verongelukt is.Moeder kan alleen nog maar huilen en wanneer ze weer thuis zijn, wordt het huis overgenomen door de familie van Alexander. Het contact tussen Rosa en haar moeder wordt er niet beter op, helemaal niet wanneer haar moeder haar bewusteloos slaat.
In het ziekenhuis krijgt Rosa bezoek van Jonas en Esther. Haar moeder heeft spijt. Van Neuz al die tijd nog geen teken, totdat ze een mail van hem ontvangt, waarin hij aanwijzingen geeft over een graffiti-tekening die hij gemaakt heeft. Als Rosa gaat kijken, blijkt hij haar zijn liefde te verklaren via de graffititkunst.

Beoordeling llustraties: Leuk. Rosa en haar vrienden worden neergezet als heel gewone scholieren.

Beoordeling Geschiktheid: Een heftig verhaal, alles bij elkaar. Niet altijd even realistisch, maar zeker geschikt voor tweede/derdeklassers.

Eigen mening: Een van de betere boeken uit de HOI-serie. Je kunt je als lezer wel afvragen hoe realistisch het personage van moeder is. Ze blinkt uit in wispelturigheid en onvoorspelbaar gedrag.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook een appartement huren in het midden van Barcelona? Kijk eens hier: Barcelona appartementen

Blogarchief