zondag 22 juni 2008

12. Passie van de puber

Titel: Passie van de puber

Schrijver:Frank Adam. Frank Adam (Brugge, 18 augustus 1968) is een Vlaams auteur. Hij begon zijn schrijverscarrière op vraag van zijn zoontje Dante met Waarom ik altijd nee zeg (Querido) in 2001. De passie van de puber leverde de Prijs Knokke-Heist op, voor het Beste Jeugdboek van 2006

Lezersniveau: 12+

Aantal bladzijden: 101

Korte inhoud:
Jos is zestien jaar oud, woont in een dorp en heeft vier broers en drie zussen. Een van die zussen, Judith, wordt gepest en dat vindt Jos niet leuk.
Hij is vastberaden daar iets aan te doen. Hij besluit de ‘Nieuwe Jezus’ te worden
om zo de belagers van zijn zus te bestrijden en alle andere zaken die hem niet aanstaan. Hij verdiept zich in de bijbel en doet dat zo fanatiek dat hij eigenlijk een beetje begint te flippen.
Hij heeft bedacht dat de Romeinen nog steeds een groot gevaar voor zijn omgeving zijn en ziet eigenlijk in iedereen om hem heen een vermomde Romein.
Zijn vader heeft een houtzagerij, zijn moeder werkt in de kapsalon van het dorp en thuis is er een kast-die-nooit-opengaat waarvan niemand weet wat erin zit.
Judith brengt daar gelukkig verandering in en daardoor neemt het verhaal een onverwachte wending.
Het verhaal wordt verteld door de engelenbewaarder van Jos. Hij kent Jos al zijn hele leven en kan dus goed uitleggen hoe de vreemde gedachtes van Jos te verklaren zijn. Hier en daar lijkt hij ook in te grijpen bij gebeurtenissen, maar of dat ook echt zo is…

Beoordeling geschiktheid:
Prima geschikt vanaf deze leeftijd. Geen schokkende woorden, hooguit een vreemd voorval hier en daar. Wellicht zelfs vaag herkenbaar.

Eigen mening:
Amusant boek dat vlot leest, slechts honderdenvijf pagina’s. Interessante gedachtegangen over de vaste waarden in het leven. Geloof en sociaal-maatschappelijke zaken komen aan de orde op humoristische wijze. Het idee dat wij allen zo’n engelenbewaarder hebben spreekt aan en om iemands leven vanuit die ogen te bekijken is nieuw voor mij.

Geen opmerkingen:

Blogarchief