zondag 22 juni 2008

9. Afscheidsbrief

Titel: Afscheidsbrief

Schrijver: Bobje Goudsmit. Bobje Goudsmit, geboren in Leiden op 27 oktober 1951. Haar vader noemde haar Bobbeltje, en dat werd later Bobje. Vanaf haar vijfde schrijft Bobje al. Haar eerste “boek” bestond uit vier aan elkaar geniete papiertjes war het woord ‘boek’ op stond, met een paar tekeningen aan de binnenzijde.
Naast het schrijven geeft Bobje Goudsmit Nederlands. Het bijzondere daarvan is, dat ze er zelf vroeger heel slecht in was. Het boek afscheidsbrief heeft ze geschreven nadat een meisje van haar school overleed. Bobje was namelijk mentrix van de vriendinnen van het overleden meisje en heeft het rouwproces op die manier van dichtbij meegemaakt. De vriendinnen vertelden veel over hun gestorven vriendin, op die manier verwerkten zij het verlies. Verder is Harry Potter is een van de favorieten van Goudsmit, ze kan er wel om lachen.

Omslag:
Op de omslag zie je een fot van een meisje dat schuin langs de lens kijkt.
Er zit een oranje gloed doorheen, terwijl je een geschreven brief als doordruk ziet.
Eigenlijk zegt de omslag [voorkant] al genoeg.

Aantal bladzijden: 155

Lezersniveau: 13+

Korte inhoud:
Marit ontvngt op een dag een brief van haar beste vriendin Anicke.
Het is een uitnodiging voor haar verjaardag. Waarschijnlijk heeft Hanna, de moeder van Marit, de brief verstuurd, Anicke kan de brief namelijk niet hebben verstuurd omdat zij twee jaar geleden is overleden. Marit schrijft een brief terug. Marit en Anicke bespraken alles; van jongens tot kleding, van uitgaan tot vakanties, alles bespraken ze met elkaar.Anicke wordt op een dag voor het eerst ongesteld maar krijgt vlak daarna complcaties. Ze valt regelmatig flauw en gaat ter controle even naar de dokter, deze stuurt haar door naar het ziekenhuis. Na een aantal onderzoeken en scans blijkt dat Anicke een hersentumor heeft. Dan wordt het zomervakantie. Marit bezoekt haar beste vriendin veel, heel veel.
Maar dan raakt Anicke in coma. Het verhaal eindigt met de brief die Marit terug stuurt naar Arnicke met het antwoord op de vraag van Arnicke.


Beoordeling illustraties:
Een prachtige pakkende omslag waar je even stil van wordt wanner je je realiseerd dat mensen soms al op jonge leeftijd afscheid van dit leven moeten nemen.

Beoordeling geschiktheid:
Een boek dat helemaal van deze tijd is, het staat stil bij datgene waar we allemaal
Zo snel mogelijk aan voorbij gaan.



Eigen mening:
Mooi en ontroerend boek waarin goed beschreven hoe moeilijk het leven kan zijn wanneer een dierbare er niet meer is. Hoe geef je dat grote verlies een rustige
plek in je hoofd.

Geen opmerkingen:

Blogarchief