zondag 22 juni 2008

2. Kruistocht in spijkerbroek

Titel: Kruistocht in Spijkerbroek
Schrijver: Thea Beckman. Thea Beckman leefde van 1923 tot 2004. Ze schreef tientallen jeugdboeken, waarvan er meerdere bekroond zijn. Haar boeken zijn meestal historische boeken. Ze zijn vertaald in veel talen en wereldberoemd.
Illustrator: F.van Vliet
Aantal bladzijden: 363
Lezersniveau: 13+
Korte inhoud:
De tiener Rudolf (Dolf) Wega uit Amstelveen wordt door een professor die bevriend is met zijn vader terug in de tijd geflitst. Een onvoorstelbaar gebeuren, dat veel tieners aanspreekt. Deze 'materietransmitter' stuurt hem echter niet naar het spektakel in Frankrijk dat hij zo graag bij zou wonen. Door een fout belandt Dolf middenin een kinderkruistocht en kan hij helemaal niet na een paar uur weer terug naar de moderne tijd, zoals het plan was. Dolf leert direct een paar medereizigers kennen en kan hen op wonderlijke wijze verstaan, ze spreken NederDiets.
Dolf van Amstelveen maakt in zijn spijkerbroek de ene heftige gebeurtenis na de andere mee; uitgeputte en doodzieke kinderen, kinderen die overlijden, gevechten met de vijand, honger en dorst, ook hem blijft niets gespaard. Ondanks deze gruwelijkheden een mooi en spannend boek dat al decennia lang graag gelezen wordt door pubers.
Uiteindelijk blijkt dat de monniken die de kinderkruistocht leiden, kwade bedoelingen met de koters hebben. Het merendeel is immers wees en het blijkt dat de monniken van plan zijn hen te verkopen als slaaf. De kinderen zijn op weg in de veronderstelling dat ze de stad Jeruzalem gaan bevrijden. Dolf werpt zich al gauw op als leider van het geheel en is uiteindelijk de held van het boek. Hij weet de overdracht van de kinderen in de haven van Genua te voorkomen en redt de hen van een slavenbestaan. Alles komt goed, want bij toeval wordt Dolf aan het einde van het verhaal ook nog teruggeflitst naar de moderne wereld, waar zijn ouders in het lab in Amstelveen hem liefdevol in de armen sluiten.

Beoordeling llustraties: Alleen op de kaft prijkt een illustratie. Enigszins gedateerd inmiddels, maar wel overbekend. Dit boek is gewoon een klassieker en herkenbaar aan die typische voorkant.
Beoordeling Geschiktheid: Het boek is voor een ervaren lezer zeker geschikt vanaf 13 jaar. Wel is het taalgebruik inmiddels wat achterhaald. Verder moet je als tiener wel echt in geschiedenis of in elk geval in spannende verhalen geïnteresseerd zijn.

Geen opmerkingen:

Blogarchief