zondag 22 juni 2008

8. De slavenring

Titel: De slavenring

Schrijver: Simone van der Vlugt . Simone van der Vlugt heet eigenlijk Simone Watertor en is geboren op 15 december 1966 te Hoorn en heeft de lerarenopleiding Nederlands en Frans gevolgd aan de Hogeschool Holland. Ze schrijft historische jeugdromans. Gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen worden goed uitgelicht. Daarnaast schrijft ze in haar boeken over wetenswaardigheden die betrekking op de tijd waarin het boek zich afspeelt.
Als lezer wordt je het boek gezogen omdat Simone scenes met een goede spanning kan opbouwen, hierdoor blijf je nieuwsgierig naar het verdere verloop van het boek.
Simone laat zien dat mensen in haar boek veranderen tijdens hun leven, zoals dat in de realiteit ook gebeurt.

Illustrator: Roelof van der Schans

Aantal bladzijden: 210

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af in de Romeinse Oudheid, 78 na Christus.
Folkrad is een Germaanse jongen en de zoon van het dorpshoofd. Hij woont in een nederzetting in het Rijnland, ook wel de Cananefaten genoemd. Ze hebben het moeilijk omdat de Romeinen het gebied bezetten. Doordat Folkrad een meisje in nood te hulp schiet en twee Romeinen doodt, roept hij het noodlot over zijn stam af. De nederzetting wordt uitgemoord en alles wordt plat gebrand. Folfrad wordt als slaaf verkocht. Uiteindelijk komt hij terecht bij Heer Lucius Cornelli te Pompeï. Daar krijgt hij een slavenring om zijn nek. Goddank is zijn meester erg menselijk en behandelt zijn slaven redelijk goed. Helaas kun je dat van Lucius’zoon Marcus niet zeggen. Dan leert Folkrad een slavenmeisje kennen; Chloë, zij wordt de persoonlijke slavin van Marcus. Hij vergrijpt zich regelmatig aan haar en zij raakt zwanger van Marcus. Zij weet haar zwangerschap geheim te houden voor hem, maar uiteindelijk komt hij erachter en neemt het kind mee. Zij is er helemaal kapot van en besluit niet meer te spreken. Folkrad wordt verliefd op Chloë en kan het niet meer verdragen dat Marcus haar zo slecht behandeld. Op een dag wurgt hij Marcus. Daarna vlucht hij en wil een nieuw leven gaan opbouwen, Chloë blijft achter. Tijdens zijn vlucht komt de Vesuvius tot uitbarsting en komt Chloë om het leven. Uiteindelijk weet Folkrad te vluchten naar Surrentum en komt uiteindelijk in Noviomagus terecht en begint daar een nieuw bestaan.


Beoordeling illustraties:
Prachtige omslag illustratie met mooie ouderwetse kleuren !

Beoordeling geschiktheid:
Geschikt voor lezers die erg geïnteresseerd zijn in Geschiedenis.

Eigen mening:
Dit boek is eigenlijk een geschiedenisboek en is boeiend van het begin tot aan het einde !
Het is makkelijk geschreven en leest snel weg. Een meeslepend verhaal.

Geen opmerkingen:

Blogarchief