zondag 22 juni 2008

5. Hoe overleef ik met/zonder jou?

Titel:Hoe overleef ik met/zonder jou?

Schrijver:Francine Oomen(zie boek 3 in lijst)

Illustrator: Annet Schaap

Aantal bladzijden: 159

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
De belevenissen van de 15-jarige Rosa en de mensen om haar heen. Rosa moest van Den Bosch naar Groningen verhuizen, nu haar moeders vriend is overleden. Mama is nog altijd verdrietig en depressief en een beetje een zuipschuit en Rosa vangt thuis de boel op en zorgt voor haar kleine broertje.
Ze mist haar vrienden in Den Bosch, maar heeft inmiddels in Groningen haar draai gevonden. Ook heeft ze een vriendje: Vincent, nickname Neuz.
Rosa en Neuz zijn stapelverliefd.
Haar moeder heeft in een optimistische bui gesolliciteerd en ze is aangenomen......maar de baan is in Amsterdam, en dus verhuizen ze weer.
Met Neuz is het in tussentijd uitgegaan, zijn moeder vond Rosa een te grote belasting voor hem. Zonder afscheid te nemen, vertrekt Rosa met haar moeder en broertje. Het gezin belandt in een flat in de Bijlmer en Rosa moet alweer veel voor haar kleine broertje zorgen, nu vooral omdat haar moeder veel afwezig is. De buurman ontfermt zich een beetje over haar, maar hij blijkt bijbedoelingen te hebben. Bij haar moeder vindt ze geen gehoor als ze haar beklag doet.
Pas wanneer de buurman zich ook aan moeder vergrijpt, gelooft zij Rosa's eerdere verhaal. Rosa's moeder ziet in dat het zo niet langer kan en belooft beterschap.
Ook met Neuz raakt het weer aan. Ondanks dat dit een boek uit een reeks is, is het prima los te lezen.

Beoordeling llustraties:De illustraties van Annet Schaap zijn grappig. Rosa wordt niet neergezet als een enorm flitsend figuur. Ze is, geheel in overeenstemming met het verhaal, een tobbende tiener.

Beoordeling Geschiktheid: Het boek is grotendeels opgebouwd uit chat- en emailcontact tussen Rosa en haar vrienden/vriendinnen. Hierdoor heel herkenbaar voor tieners. Het boek leest makkelijk weg. Wel te typeren als een echt 'meisjesboek.'

Eigen mening: Ok, kort door de bocht, oppervlakkig en absurd veel problemen voor 1 persoon. Maar toch, de HOI-serie van Francine Oomen is een heerlijke ' wegleesserie' waar elk meisje wel iets in herkent. Een aanrader!

Geen opmerkingen:

Blogarchief