zondag 22 juni 2008

7. Onder de blote hemel

Titel: Onder de blote hemel

Schrijver: Cynthia Voigt. Cynthia Voigt werd in 1942 in het Amerikaanse Boston geboren. Ze werkte als lerares en raakte zo geïnspireerd om te schrijven. Haar boeken gaan veelal over mensen (kinderen) die met vallen en opstaan hun weg vindne.

Illustrator: Hans Bockting

Aantal bladzijden:120

Lezersniveau: 13 +

Korte inhoud:
Moeder Tillerman laat haar vier kinderen Dicey, James, Maybeth en Sammy achter op een parkeerplaats bij een winkelcentrum.
Moeder is duidelijk overspannen, maar over haar wordt verder niets verteld. Het boek volgt het verhaal van het viertal, die besluiten zelfstandig op weg te gaan naar tante Cilla, die hen vast wel op wil vangen. Tante Cilla woont in een wit huis in Bridgeport. Dicey neemt als oudste de leiding. Al gauw staat ze ramen te lappen om aan geld te komen. De kinderen slapen in parken en ondernemen hun reis te voet. Wanneer James een hersenschudding krijgt, lopen ze weer wat vertraging op, maar veel haast hebben ze eigenlijk niet.
Het hele boek door is er de hoop dat ze ergens hun moeder terug zullen vinden, maar dat gebeurt niet. Om aan geld te komen sjouwen de kinderen nog boodschappen van supermarktklanten. Tijdens hun reis ontmoeten ze allerhande figuren, waaronder de studenten Zwampie en Steward. Dit tweetal vergezelt hen op het laatste gedeelte van hun reis en weet hen uiteindelijk op het adres van tante Cilla af te leveren. Groot is de teleurstelling wanneer tante Cilla overleden blijkt te zijn. Een neurotische achternicht, Eunice, is alleen achtergebleven. Zij voelt de plicht de hongerige kinderen op te vangen, ze zijn ten slotte familie.
Maar al gauw benauwt het Dicey bij nicht Eunice met haar goede bedoelingen en ze verzint een plan om haar grootmoeder op te zoeken. In tussentijd krijgen de kinderen bericht dat hun moeder terecht is, zij is opgenomen in een psychiatrische inrichting en spreekt niet. Niemand komt op het idee de kinderen bij haar op bezoek te laten gaan, blijkbaar denkt men dat ze zelfs hen niet zou herkennen. Dicey is nog steeds van plan om er tijdelijk alleen vandoor te gaan, maar haar broertje James onderschept haar plannen al snel. Uiteindelijk gaan ze weer met z'n vieren op weg, om hun grootmoeder op te zoeken.
Het boek is het eerste deel van de Tillerman-serie. In de volgende delen gaat de reis verder.

Beoordeling llustraties: Er zijn nauwelijk illustraties, alleen op de voorkant. Deze toont de vier kinderen, die duidelijk op pad zijn.

Beoordeling Geschiktheid: Het taalgebruik is best pittig. Geschikt voor ervaren lezers, kinderen met grote woordenschat.

Eigen mening:Een nogal onwerkelijk verhaal, vier minderjarige kinderen die alleen door de VS zo'n lange reis maken. Maar goed, het boek spreekt tot de verbeelding en dat is vaak al voldoende om het goed te doen.

Geen opmerkingen:

Blogarchief