zondag 22 juni 2008

3. Kukel

Titel: Kukel

Schrijver: Joke van Leeuwen. Joke van Leeuwen werd in 1952 geboren in Den Haag. Ze studeerde onder andere aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze publiceerde talloze gedichtenbundels, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en won hiermee verscheidene prijzen.
Illustrator: Joke van Leeuwen

Aantal bladzijden: 151

Lezersniveau: 10+

Korte inhoud:
Kukel (eigenlijk heet hij Josofus) is het kleine broertje van zeven zussen. Zijn zeven zussen kunnen allemaal prachtig zingen en ze oefenen samen aan een stuk door. Kukel wordt als jongste broertje bepaald niet verwend. Hij is lastig en loopt in de weg. Hij wil meedoen, maar dat mag niet. Kukel zorgt altijd voor ellende en dat willen de zussen niet. Wanneer het Ja-dag is (een soort koninginnedag) komt de koningin vanuit haar paleis boven op een berg naar het volk toe. Kukel droomt al jaren dat hij eigenlijk de zoon van de koningin is en bij haar in het paleis mag wonen. Door allerlei wonderlijke gebeurtenissen, belandt hij in een van de cadeaus en zodoende in het paleis. Hij geeft zichzelf cadeau aan de koningin, waarvan hij al zo vaak had gedroomd. Daar maakt hij inderdaad kennis met de koningin zelf. Een eigenaardig personage dat in elk woord de 's' vervangt door een 'z' en de 't' door een 'd' (het is zeer zdorend voor mensen die rood een afzruwelijke kleur vinden, als ik zeg dat ik rood zo zritterend vind.'') en uitsluitend spreekt in koninklijk meervoud, waar Kukel niets van begrijpt.
Na verschillende verwarrende, spannende en vooral humoristische voorvallen, bevindt Kukel zich alsnog zingend achter zijn zussen. Hij moet weer mee naar huis, maar hij heeft de tijd van zijn leven gehad in het paleizzz!

Beoordeling llustraties: De tekeningen van Joke van Leeuwen zijn hilarisch! Om de herkomst van Ja-dag uit te leggen, vult ze ergens voorin het boek twee hele pagina's met een groot JA!
Verder bevinden zich door het hele boek heen illustraties die onlosmakelijk met de tekst verbonden zijn.

Beoordeling Geschiktheid: Mede daardoor is het boek vooral geschikt voor basisschoolkinderen. Maar leerlingen in het voortgezet onderwijs die van humoristische verhalen houden en de stijl van Joke van Leeuwen kunnen waarderen, zullen ongetwijfeld van het boek genieten.

Eigen mening: Een boek dat, zoals gezegd, meer geschikt is voor basisschoolkinderen. Een hilarisch verhaal.

Geen opmerkingen:

Blogarchief