zondag 22 juni 2008

3. Gebr.

Titel:Gebr.

Schrijver:Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) is vooral bekend als dichter. Hij schrijft liedjes en verhalen voor onder andere Sesamstraat en het Klokhuis. Zijn verhalen zijn vaak autobiografisch, zo ook Gebr. Voor dit boek won hij de Zilveren Zoen. Het werd vertaald in diverse talen.

Aantal bladzijden: 118

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Vanuit het gezichtspunt van Lucas (Luuk), de broer van Marius (Maus), wordt verteld over Marius' leven en uiteindelijk over zijn dood. Luuk heeft Maus' dagboek gevonden en begint er zelf in te schrijven. Pas later gaat hij lezen.
Het boek vertelt zo afwisselend vanuit beide broers het verhaal van Maus' leven en vervolgens zijn dood. De levens van de beide broers waren nauw verweven.
Maus is nu een half jaar dood en Luuk en zijn beide ouders hebben het er erg moeilijk mee. Het is carnaval, maar Luuk heeft er zonder zijn broer geen zin in. Maus was zijn (iets) jongere broer, de stoere en hippe jongen die Luuk nooit was. Maus was populair, ook bij de meisjes, Luuk kampt met gevoelens van homoseksualiteit, waarvan hij niet weet wat hij ermee aan moet.
Maus ontwikkelde als jonge puber een tik, hij trilde met zijn vingers, later met zijn hele hand. Zijn moeder sleept hem van de ene naar de andere dokter, maar niemand vindt iets. Men denkt dat het psychisch is. Door het boek heen wordt het trillen van Maus erger. Uiteindelijk overlijdt hij eraan. In het dagboek leest Luuk over Maus' strijd tegen het trillen, en zijn twijfel aan zichzelf. Zijn moeder gelooft heilig dat er geestelijk niet mis is met Maus. Schrijven gaat nog goed, maar verder trilt hij de hele dag door. Het wordt zo erg dat hij ziek thuis blijft van school.
In Maus' dagboek leest Luuk dat Maus ook met homoseksuele gevoelens kampte. En dat niet alleen; hij raakte verliefd op de buurjongen en sloeg hem probleemloos aan de haak! Luuk is stomverbaasd. Langzaamaan krijg je als lezer het hele verhaal te horen, vooral vanuit Maus' optiek. Luuk geeft tussen de regels door commentaar. Voor de moeder van het tweetal is een briljante rol weggelegd als ruimdenkende, liefhebbende en ook enigszins getikte 'ons mam'. Pas na Maus' dood wordt duidelijk dat hij aan de zeldzame ziekte van Wilson leed.
Ons mam heeft haar eigen manier van afscheid nemen; ze verbrandt Maus' spullen in de achtertuin. Luuk koopt taart en eet hem, uiteindelijk samen met zijn ouders, naast de smeulende hoop op. Het was tenslotte Maus' verjaardag die dag.
Alaaf.

Beoordeling Geschiktheid:Een toegankelijk boek over een zwaar onderwerp, makkelijk geschreven.

Eigen mening:Een pareltje. Elke bladzij is een genot.Het boek zit perfect in elkaar.
Niets dan lof!

Geen opmerkingen:

Blogarchief