zondag 22 juni 2008

2. Liefde

Titel: Liefde

Schrijver: Haye van der Heijden. Haye van der Heyden werd in 1957 in Bilthoven geboren. Hij is schrijver van verschillende toneelstukken, televisieseries en (kinder)boeken. Hij maakte deel uit van cabaretgezelschap Purper en speelde in diverse televisieseries.

Illustrator: Alice Hoogstad

Aantal bladzijden: 78

Lezersniveau: 13 +

Korte inhoud:
Jeroen heeft verkering met Pauline. Pauline woont met haar ouders in Frankfurt, maar komt binnenkort definitief terug naar Nederland. Maar ja, ze is zo lang weggeweest, inmiddels voelt Jeroen ook wel iets voor de mooie Martine.
De ouders van Jeroen hebben ruzie, zijn moeder is verliefd geworden op een ander. Jeroen en zijn zusje Vera houden zich een beetje afzijdig, maar hebben met hun vader te doen.
Elk hoofdstuk heeft een titel die iets met man-zijn (Mannentaal, Onhandige man, Man in de war enz) te maken heeft, want dat is wat Jeroen graag wil: een echte man zijn. Maar wat is dat, een echte man?
Zijn vriend Bart denkt dat hij het wel weet, echte mannen roken en drinken en praten over vrouwen alsof het wegwerpartikelen zijn. Maar Jeroen heeft het idee dat dat toch niet helemaal klopt. Dan komt Pauline terug uit Frankfurt en moet hij blij en gelukkig zijn, terwijl toch eigenlijk meer naar Martine verlangt. Wanneer Pauline hen betrapt, zit Jeroen in de rats. Ze is vast heel kwaad. Jeroen schrijft haar een brief waarin hij zijn gevoelens voor beide dames uitlegt. En Pauline blijkt bijzonder ruimdenkend.
Dit boek is er een uit een serie over verliefdheid en seks die Haye van der Heyden schreef voor jongeren.

Beoordeling llustraties: Beetje saai. De voorkant is nogal zoetsappig met paars en lichtblauw, het lijkt een meidenboek, dat is het niet.

Beoordeling Geschiktheid: Qua taalgebruik is het boek geschikt vanaf de brugklas of eerder, maar is gericht op oudere pubers.

Eigen mening: Het blijkt regelmatig dat het van groot belang is dat er met jongeren gepraat wordt over liefde en vooral over seks. Dit boek vormt vermoedelijk een laagdrempelige ingang om deze onderwerpen bespreekbaar te maken.

Geen opmerkingen:

Blogarchief