zondag 22 juni 2008

1. Gewoon een geintje

Titel: Gewoon een geintje

Schrijver: Virgi Smits, (Bergen op Zoom, 1947) zette bibliotheken op op de Bahama's en werkte in Nederland in verschillende schoolbibliotheken. Behalve jeugdliteratuur schrijft ze ook boekbesprekingen.

Illustrator: Joyce van Oorschot

Aantal bladzijden: 68

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Jorrit en zijn vrienden Berry en Freek zijn bij een belangrijke voetbalwedstrijd aanwezig. Wanneer hun club wint en daarmee kampioen is, kunnen ze hun geluk niet op. Op de terugweg in de trein heerst er een baldadige sfeer. Onder invloed van drank en elkaars woorden slopen de jongens schilderijtjes en banken in de trein.
Meteen daarna worden ze opgepakt. Hen hangt een taakstraf van Halt plus een flinke geldboete boven het hoofd. De jongens moeten aan de slag in een bejaardentehuis. Ze vinden het vreselijk,maar voor hoofdpersoon Jorrit valt het alles mee, vooral omdat hij de Marokkaanse Rachida leert kennen, een vakantiekracht in het bejaardentehuis.

Beoordeling illustraties: De illustraties die door het boekje heen terugkomen, zijn goed getekend en levensecht

Beoordeling geschiktheid: Makkelijk leesbaar, een dun boek met een moraal.

Eigen mening: De moraal is duidelijk, de hoofdpersoon ook. Alleen de rol van Rachida, die het zusje van zijn vriend Akim blijkt te zijn, valt toch een beetje verkeerd. Rachida mag 's avonds niet naar buiten en zit behoorlijk bij haar broer onder de plak. Dit alles wordt uitgelegd als cultuur.

Geen opmerkingen:

Blogarchief