zondag 22 juni 2008

7. Oosterschelde windkracht 10

Titel: Oosterschelde windkracht 10

Schrijver: Jan Terlouw. Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 in Kamperveen (Overijssel). Hij studeerde wis- en natuurkunde en is gepromoveerd in kernfysica. Hij heeft ook lange politieke carrière als gemeenteraadslid, fractievoorzitter D'66, Lid van Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken,secretaris-generaal, Commissaris der Koningin in Gelderland en sinds 1999 Senator van de Eerste Kamer.

Lezersniveau:12+

Aantal bladzijden: 186

Korte inhoud:
Anne is de oudste dochter uit een christelijk gezin in Goeree-Overflakkee in Zeeland. Ze is opstandig en eigenwijs en verzet zich vaak tegen haar vader. Op een dag gaat zij varen met haar bootje en vindt een geheimzinnig kistje. Uiteraard wil zij wetene wat erin zit. Daar komt zij achter en de inhoud is zowel schokkend als vebazingwekkend. Samen met haar vriend Henk gaat zij op onderzoek uit, maar komt in eerste instantie niet veel te weten. Pas lange tijd later wordt de ernst van de inhoud van het kistje duidelijk. Tijdens een echte grote storm, de historische van januari 1953, gaat er van alles mis. Anne en Henk overleven, maar velen redden het niet.
In het tweede gedeelte van het boek volgen we het gezin van Anne en Henk, zo'n twintig jaar later. Dit deel vertelt hoe het verder moet met het dreigende gevaar van een storm en overstromingen. De meeste oudere mensen willen een dam, jonge mensen zien graag dat de natuur beschermd wordt. Hoe dat komt en wat de oplossing is moet je zelf lezen.

Beoordeling geschiktheid: Jan Terlouw schrijft over het algemeen erg toegankelijk. Ook hier zijn geen obstakels voor kinderen vanafn een jaar of twaalf.

Eigen mening: Het is een bijzonder spannend boek, meeslepend geschreven. Goede spanningsopbouw per gebeurtenis met steeds een mooie climax. Het gebruik van flash-backs is prettig ter herinnering. Een dikke aanrader, ook vanuit historisch oogpunt.

Geen opmerkingen:

Blogarchief