zondag 22 juni 2008

11. Schuld

Titel: Schuld

Schrijver: Simone van der Vlugt. Simone van der Vlugt heet eigenlijk Simone Watertor en is geboren op 15 december 1966 te Hoorn en heeft de lerarenopleiding Nederlands en Frans gevolgd aan de Hogeschool Holland. Ze schrijft historische jeugdromans. Op jonge leeftijd wist zij al dat zij schrijver wilde worden. Op haar dertiende stuurde ze haar eerste manuscript naar een aantal uitgevers, zij kreeg het echter terug gestuurd. Maar ze hield vol; nadat ze de leraren opleiding had gevolgd stuurde alsnog een manuscript op met als gevolg dat haar debuutroman ‘de Amulet” verscheen in 1995. Gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen worden goed uitgelicht in haar boeken.
Daarnaast schrijft ze in haar boeken over wetenswaardigheden die betrekking op de tijd waarin het boek zich afspeelt.
Als lezer wordt je het boek gezogen omdat Simone scenes met een goede spanning kan opbouwen, hierdoor blijf je nieuwsgierig naar het verdere verloop van het boek.
Simone laat zien dat mensen in haar boek veranderen tijdens hun leven, zoals dat in de realiteit ook gebeurt.

Illustrator: Roelof van der Schans

Aantal bladzijden: 140

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:Zoë heeft paranormale gaven en ziet meer dan jij en ik. Ze krijgt soms beelden door die nog moeten gaan gebeuren. Zo zag ze haar vriendin Evi verongelukken met haar paard. Zij vertelde dat aan haar vriendin maar die geloofde het niet en bleef gewoon tochten maken met haar paard. Toch gebeurde datgene wat Zoë had verteld: Evi verongelukte met haar paard. Zoë voelt zich enorm schuldig omdat zij misschien haar vriendin wel had kunnen tegenhouden. Ze besluit naar een andere school te gaan en met een nieuwe start te beginnen. Het lijkt erop dat haar bijzondere gave haar in de weg zit en ze besluit daarover niets te vertellen op haar nieuwe school. Maar haar gevoel blijft. Is dit een boodschap ? Moet ze iets gaan doen met die gevoelens ?
Beoordeling illustraties:
Meisje met lang haar van voren gefotografeerd, alleen de onderzijde van haar gezicht is zichtbaar. Foto past goed bij het onderwerp van het boek.

Beoordeling geschiktheid:
Zeer geschikt voor de leerling die zich aan het bewust worden is, dat hij/zij een bijzondere gave met zich mee draagt. Het boek kan een eerste antwoord zijn voor kinderen met een gave, of voor gevoelige kinderen die meer grip willen krijgen op dit gevoel.

Eigen mening:
Ik ben altijd al geinteresserd geweest in bijzondere gaven, dus dit is een boek naar mijn hart, ik lees regelmatig over dit onderwerp.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit boek is niet door mij geïllustreerd. Wel vrijwel alle historische jeugdromans van Simone van der Vlugt.
Graag zsm corrigeren.

Roelof van der Schans
illustrator

Blogarchief