zondag 22 juni 2008

4. Vallen

Titel: Vallen

Schrijver: Anne Provoost

Aantal bladzijden: 264

Lezersniveau: 14+

Korte inhoud:
Lucas brengt met zijn moeder de zomer door in het huis van zijn pas overleden grootvader. Op loopafstand van dat huis woont een oude non, aangeduid als 'Soeur', die tegelijkertijd ook familie ontvangt voor de zomer. Een moeder en een dochter, woonachtig in Amerika. Dit meisje, de danseres Caitlin, kent Lucas nog van toen ze kinderen waren en ook al daar hun vakanties doorbrachten.
Caitlin kan hem de geschiedenis van zijn grootvader vertellen, alle missende stukjes kent zij. Zijn moeder wil hem niet vertellen waarom het tussen grootvader en Soeur niet boterde. Tijdens de oorlog is een oudere zus van Lucas' moeder gestorven aan een longontsteking. Haar vader (Lucas' opa) was zo boos toen hij ontdekte dat de nonnen in het klooster het eten dat voor hen bestemd was, deelden met vijftien ondergedoken joodse kinderen. Was zijn dochtertje niet zo hongerig en verzwakt, dan had ze nog geleefd, was zijn redenering. Hij gaf de buren aan bij de Duitsers en de nonnen en kinderen werden gefusilleerd. Alleen Soeur overleefde.
Rode draad in het verhaal is de kettingzaag. Eerst nog een onschuldig apparaat dat opgeknapt moet worden, zodat Lucas de bomen om het huis kan omzagen. Maar ook het apparaat dat het brandhout verdeelt, en dat uiteindelijk Caitlin noodlottig wordt. Zonder dat hij het wil, wordt Lucas beinvloedt door de manipulatieve Benoit. Lucas heeft ambivalent gevoelens over wat zijn grootvader heeft gedaan, maar Benoit vindt hem een held. Benoit koestert extreemrechtse sympathieën. De schrijfster slaagt erin niet direct Benoits hele persoonlijkheid te onthullen, zodat je als lezer weliswaar een onbehaaglijk gevoel krijgt, maar Benoit nog niet direct ziet als kaalgeschoren, stampend op kisten.
Caitlin blijkt een joodse te zijn. Joods of niet, Lucas is diep onder de indruk van haar. Maar naief als hij is, wordt hij steeds meer in beslag genomen door Benoit en de zijnen die de komst van een groep asielzoekers in het dorp willen voorkomen. Wanneer Caitlin door een noodlottig ongeval haar been kwijtraakt, weet Benoit slim de schuld op Lucas te schuiven.

Beoordeling Geschiktheid: Voor de ervaren lezer die niet bang is voor letters! Het boek zou ook kunnen doorgaan voor volwassenenroman.

Eigen mening:Een magnifiek verhaal. Ik vond het eind minder sterk, maar dat neemt niet weg dat het verhaal je naar de keel grijpt. Anne Provoost is een groot verteller!

Geen opmerkingen:

Blogarchief