zondag 22 juni 2008

10. Bloedgeld

Titel: Bloedgeld

Schrijver: Simone van der Vlugt. Simone van der Vlugt heet eigenlijk Simone Watertor en is geboren op 15 december 1966 te Hoorn en heeft de lerarenopleiding Nederlands en Frans gevolgd aan de Hogeschool Holland. Ze schrijft historische jeugdromans. Op jonge leeftijd wist zij al dat zij schrijver wilde worden. Op haar dertiende stuurde ze haar eerste manuscript naar een aantal uitgevers, zij kreeg het echter terug gestuurd. Maar ze hield vol; nadat ze de leraren opleiding had gevolgd stuurde alsnog een manuscript op met als gevolg dat haar debuutroman ‘de Amulet” verscheen in 1995. Gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen worden goed uitgelicht in haar boeken.
Daarnaast schrijft ze in haar boeken over wetenswaardigheden die betrekking op de tijd waarin het boek zich afspeelt.
Als lezer wordt je het boek gezogen omdat Simone scenes met een goede spanning kan opbouwen, hierdoor blijf je nieuwsgierig naar het verdere verloop van het boek.
Simone laat zien dat mensen in haar boek veranderen tijdens hun leven, zoals dat in de realiteit ook gebeurt.

Illustrator: Roelof van der Schans

Aantal bladzijden: 233

Lezersniveau: 14+

Korte inhoud:
Het verhaal begint in 1653, de tijd van de Verenigde OostIndische Compagnie [VOC]
Reinout van Veghel zit nu twee jaar in de gevangenis [rasphuis] maar zal vrijkomen wanneer hij bij regent Bensebroeck wordt gebracht. Deze stelt van Veghel voor om met een VOC-schip naar Java te varen om zo vervroegd uit het rasphuis te komen.
Reinout kent echter de verhalen van scheurbuik en weet ook dat er een groot tekort is aan zeelieden. Toch gaat Reinout aan boord van de Hollandia. De kapitein van dat schip neemt de beslissing om niet aan te meren bij de Kaapverdische eilanden om water in te nemen. In plaats daarvan zet hij de hele bemanning op rantsoen. Er ontstaat al snel scheurbuik. Alleen verse groente en fruit kunnen helpen. Reinout begint de werkwijze van de Compagnie te doorzien. Hij weet dat dit zo niet door kan gaan.

Beoordeling illustraties:
Heerlijk ouderwetse omslag met op de voorzijde een VOC-schip uit die tijd.

Beoordeling geschiktheid:
Uitstekend boek voor de leerling die van avontur houdt.
Prettige bijkomstigheid is dat de lezer er een lesje Geschiedenis bij krijgt. OP een frisse manier wordt er veel verteld over de VOC-tijd.

Eigen mening:
Heerlijk boek war mooie avonturen in beschreven worden.
Het boek is genomineerd voor de jonge jury in 1999.

Geen opmerkingen:

Blogarchief