zondag 22 juni 2008

4. Ik heb geen naam

Titel: Ik heb geen naam

Schrijver: Miep Diekman. Het boek is geschreven door Miep Diekman en Dagmar Hilarova. Hilarova is ook de 'ik'-persoon uit het boek. Dagmar Hilarova praat niet veel over haar tijd in Terezin en weigerde de samenwerking eerst. Uiteindelijk is het gelukt met de vertalingen van Olga Krijtova. Maria Hendrika Jozina Diekmann is geboren op 26 januari in Assen en haar eerste boek verscheen in 1947 en haar laatste in 1989.

Lezersniveau:12+

Aantal bladzijden: 144

Korte inhoud:
Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is midden in de tweede wereldoorlog. Een half joodsmeisje heeft het heel moeilijk. Beetje bij beetje ziet zij al haar vrijheden afgepakt worden. Helemaal als zij op een dag een jodenster moet dragen, zo kan zij niet eens meer met haar vriend naar de bioscoop. Dit geeft haar een machteloos gevoel. Maar het wordt nog veel erger. Zij moet namelijk naar een kamp in Tsjechië, zonder haar ouders. Haar vader is namelijk niet joods en haar moeder moet voor haar vader zorgen. Helemaal alleen gaat zij naar het kamp, gelukkig zijn haar oom en tante en nichtjes ook in het kamp. In het kamp beginnen de verschrikken pas echt. Het meisjes heeft het gevoel dat ze twee levens heeft; eentje van voor de oorlog, met haar vooroorlogse vriendje, en eentje in het concentratiekamp met een andere vriend nu. Als het kamp bevrijd wordt kan zij eindelijk naar huis. Daar staan ook haar twee vrienden voor de deur, maar wie moet zij kiezen?

Beoordeling geschiktheid: Dit boek kan het beste vanaf twaalf jaar gelezen worden. Wat je noemt een echt oorlogsboek met echt schokkende verhalen.

Eigen mening: Ik vond dit een heel mooi boek. Als je van oorlogsboeken houdt is dit een 'moetje'.
Zeker als het echt gebeurd is leest een verhaal anders, met meer beleving. Alles komt werkelijker over. Echt een prachtig boek.

Geen opmerkingen:

Blogarchief