zondag 22 juni 2008

11. Voor Paulien

Titel: Voor Paulien

Schrijver: Paul Kustermans. Paul Kustermans werd op 16 juli 1936 geboren in Kumtich, een heel klein plaatsje vlakbij Tienen. Hij ging als jongetje naar een gemeenteschool. Na de middelbare school wilde hij leraar Nederlands worden en volgde een lerarenopleiding.
Jaren lang gaf hij Nederlands totdat hij begon met het schrijven van boeken.
Zijn eerste boek was “Handen af”. Het boek “Voor Paulien” is een van zijn bekroonde boeken. Paul heeft meerdere boeken geschreven.

Omslag: Paulien voor een stenen muur.

Aantal bladzijden: 196

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Het verhaal speelt zich af in Wallonie bij een gewoon gezin in 1860. Paulien is een van de dochters van het gezin, ze is elf jaar oud.
Zij heeft nog een zusje Sofie en een broer Hugo.
Haar vader werkt samen met haar broer Hugo in de kolenmijn in Charleroi.
Op een dag verliest Hugo zijn voet tijdens een bedrijfsongeval. Paulien moet haar broer vervangen want er moet brood op de plank komen. Er gebeuren meerdere ongelukken, de mijnen staan erom bekend. Maar Paulien moet toch mee met haar vader. Ze heeft honger en ze is helemaal zwart en kan amper ademhalen. Het loon dat ze verdienen is erg laag. Dan breekt er een staking uit en gebeurt er een vreselijk ongeval. Wat staat Paulien te wachten ?

Beoordeling illustraties:
Ik vind de omslag niet zo goed passen bij de inhoud van het boek.
De omslag is veel te mooi in vergelijking met het verhaal.
Je ziet Paulien staan voor een stenen muur. Ik begrijp niet goed waarom er voor de muur is gekozen als achtergrond en niet voor een mijn of landschap als achtergrond.

Beoordeling geschiktheid:
Meeslepend boek dat de leerlingen die er voor openstaan, zal raken.
Wel zware kost voor de jonge leerling.

Eigen mening:
Door al zijn soberheid en armoede van die tijd een mooi boek dat je doet beseffen hoe goed wij het eigenlijk hebben vandaag de dag.

Geen opmerkingen:

Blogarchief