zondag 22 juni 2008

2. Een doel voor ogen

Titel:Een doel voor ogen

Schrijver: Zohra Zarouali werd in 1970 in Marokko geboren maar groeide op in Nederland. Ze schreef gedichtenbundels voor volwassenen maar werd vooral bekend door haar boeken over Marokkaanse meisjes.

Illustrator:Guusje Kaayk

Aantal bladzijden:128

Lezersniveau: 13+

Korte inhoud:
Over de Marokkaanse Bahar die opgroeit in Antwerpen en in Amsterdam op kamers woont vanwege haar studie. Die studie is belangrijk voor haar, ze moet en zal zichzelf hierin bewijzen, maar ze laat zich meeslepen in haar verliefdheid voor de Marokkaanse Rachid (Rico) en zakt voor het ene na het andere vak. Rachid ontmoette ze op de bruiloft van haar nichtje Hajar, toen ze nog niet wist dat hij haar neef was. Anders dan in andere culturen, is het in dit geval niet gebruikelijk om te trouwen met een neef, maar Bahar twijfelt hier erg aan, ze kende hem immers niet als neef? Belangrijker nog is de aanleiding van dit verbroken contact; de familie is gebrouilleerd vanwege de erfenis.
Het hele verhaal door heeft Bahar te maken met vooroordelen, onder andere van Rachid. Een Marokkaanse die op zichzelf woont, is wel erg vrijgevochten en daar denkt de gemeenschap de gekste dingen over. De gesprekken met haar Hindoestaande huisgenote Sandra helpen haar er meestal weer bovenop.
Het verhaal heeft een open einde, maar is het duidelijk dat Bahar, die het idee heeft dat ze heen en weer geslingerd wordt tussen haar studie en de liefde, voor de studie zal kiezen.

Beoordeling illustraties: Op de voorkant een donkerharig meisje en de Nederlandse en Belgische vlag. De omslag doet vermoeden dat het een 'meisjesboek' is.

Beoordeling geschiktheid: Toegankelijk taalgebruik, voor sommigen herkenbaar, voor anderen een eerste kennismaking met een andere cultuur. Geschikt vanaf de brugklas ongeveer, hoewel de hoofdpersoon een studente is.

Eigen mening: Ik vond het een goed boek. Het is eenvoudig geschreven, maar het snijdt een onderwerp aan waar alleen een Marokaanse zelf zo goed over vertellen kan. Het dubbele gevoel dat het hebben van twee culturele achtergronden met zich meebrengt, wordt goed duidelijk. Evenals de verschillende rollen van mannen en vrouwen binnen de Marokkaanse cultuur.

Geen opmerkingen:

Blogarchief