zondag 22 juni 2008

11. Link!

Titel: Link!

Schrijver:Karel Eykman. Karel Eykman werd op 1 maart 1936 geboren te Rotterdam. Hij begon met schrijven op het gymnasium in de Schoolkrant. In 1956 ging hij theologie studeren in Utrecht, daarna was hij jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam. In 1970 kwam hij bij de IKON tv, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Karel Eykman woont en werkt in de Kerkstraat in Amsterdam in hetzelfde huis waar ooit Cor Witsche "Pipo de clown" heeft gewoond.

Lezersniveau:13+

Aantal bladzijdes: 120

Korte inhoud:
Joep, 17 jaar, woont op zichzelf in Utrecht boven de snackbar van zijn vader, die net met zijn moeder is verhuisd.
Zijn vader heeft ernstige gezondheidsproblemen en moet rustig aandoen. Joep is van plan om het werk van zijn vader over te nemen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Er zijn veel moeilijke situaties in de Snelle Snack, zoals ruzie met lastige klanten. Hoe krijg je vervelende voetbalsupporters je tent uit?
Joep vindt het moeilijk om niet meer de vrijheid te hebben die hij had. Afspreken met vriendjes kan niet zomaar meer en zijn vader bemoeit zich nog steeds overal mee. Zijn vriend Ricky weet hem nog wel eens over te halen om te gaan stappen, samen gaan ze van kroeg naar kroeg.
Ricky verdient geld als koerier, soms brengt hij ook verdachte pakjes weg voor een meneer die Henk Kogel heet. Als Joep op een dag ook zo’n pakje wegbrengt gaat dat niet helemaal volgens plan.
Ondertussen gaat het met zijn vaders gezondheid steeds slechter en daarom komt Casper, Joeps’ broer, in de Snelle Snack de zaken regelen. Dat vindt Joep niet leuk, hij zou toch zelf de zaak overnemen? Een heleboel dingen gaan dus niet zoals hij gedacht had.
Als niet veel later ook nog zijn vader overlijdt komt Joep tot een schokkende ontdekking die zijn leven volledig op zíjn kop zet.
Met behulp van zijn vriendin Mo probeert hij een oplossing voor alle narigheid te vinden. Maar wijkagent Jaap Blonk heeft alles in de gaten…

Beoordeling Geschiktheid:
Grof taalgebruik en een kennismaking met de lagere afdelingen van onze samenleving. Niet heel schokkend, geschikt vanaf dertien jaar.

Eigen mening:
Het boek schetst een wat sombere wereld, veroorzaakt door de gedachtes van Joep en het milieu waarin hij verkeert. Er gebeurt genoeg in het boek, je gaat van de ene gebeurtenis in de andere, met veel verschillende karakters. Dat is prettig. Het is heel ‘echt’ geschreven.
Het leest makkelijk door de vele dialogen.






Geen opmerkingen:

Blogarchief