zondag 22 juni 2008

7. De steen der wijzen

Titel: Steen der wijzen

Schrijver: J.K. Rowling. Joanne Kathleen Rowling werd geboren in 1965 in Chepstow, Engeland. Ze studeerde Frans en Klassieke talen na de middelbare school. Ze gaf een aantal jaren les en werkte ook bij Amnesty International. Ze woonde ook een tijdje in Portugal en gaf daar Engels. In Portugal trouwde zij voor de eerste keer. Ze scheidde na een aantal jaren en verhuisde vervolgens naar Edinburgh in Schotland met haar kleine dochter Ze woonde daar in een kleine flat, had weinig geld en schreef haar verhaal
“Steen der wijzen” in een cafe. Haar debuut en volgende boeken kregen vele prijzen en bekroningen, o.a. “Beste boek van het jaar 2001” [Ned] Ook stonden haar boeken vaak lang op de lijsten van ‘Bestsellers’. ‘Steen der wijzen’ is ook verfilmd. [2001]

Illustrator: Ien van Laanen
Grafische vormgeving: Anne Lammers

Aantal bladzijden: 232

Lezersniveau: vanaf 13 /14 jaar

Korte inhoud:
Het gaat over een eenvoudige jongen, Harry Potter, hij is niet meer gelukkig sinds zijn ouders zijn gestorven. Hij woont nu bij zijn vreselijke oom en tante in de bezemkast onder de trap. Zijn oom Herman en tante Petunia Duffeling hebben een hekel aan Harry. Bovendien wordt Harry gepest door Dirk Duffeling, een rotjochie. Maar dan krijgt Harry ineens een geheimzinnige brief als hij elf jaar is geworden. En vervolgens nog een, en nog een… Oom Herman wordt er erg nerveus van, zo erg dat hij uiteindelijk een huisje op een eiland huurt zodat hij de brieven niet meer hoeft te ontvangen.
Er zijn er namelijk al duizenden bezorgd, zelfs via de schoorsteen. Een wezen op een soort motor die kan vliegen brengt zijn hele leven in de war. Hij komt via perron 9 ¾ op de Zweinsteins Hogeschool, een school voor Hekserij en HocusPocus. Hij leert daar werkelijk alles over monsters, toverdrankjes en bezemstelen. Hij krijgt ook inzichten in wie zijn vader en moeder nu waren. Na een tijd moet de tovenaarsleerling Harry gaan strijden met zijn vijand Voldemort, hij staat bekend als een gevaarlijke tovenaar.En hoe zal dat aflopen ?

Beoordeling illustraties:
Geheimzinnige omslag, evenredig met het verhaal, spookachtig en mysterieus.

Beoordeling geschiktheid:
Zeer geschikt voor de wat intelligentere lezer ! Het is een prachtig verhaal wat goed weg leest. Maar de aandacht moet er wel bij gehouden worden.

Eigen mening:
Vol mysteries , leest goed weg en zit vol plotten, eigenaardigheden en is soms onzinnig, maar juist daarom zo leuk !

Geen opmerkingen:

Blogarchief