zondag 22 juni 2008

12. Medeplichtig

Titel: Medeplichtig

Schrijver: Anke de Vries. Anke de Vries is geboren in Sellingen, op 5 decenber 1936. Ze is opgegroeid op de Veluwe, maar ging reizen nadat ze haar middelbare school had afgerond.
Ze reisde o.a. naar Griekenland en Frankrijk. In 1957 trouwde ze met een Fransman, ze woonden enkele jaren in diverse landen, o.a. in Pakistan. In 1963 wamen ze in Den Haag wonen. Haar man merkte dat Anke goed kon schrijven. Vervolgens is Anke een snelcursus creatief schrijven gaan volgen. Dit had tot gevolg dat ze in 1972 debuteerde met haar eerste boek. Er volgden maar liefst 60 boeken in de jaren daarna. In een interview zegt ze: “Ik kon simpelweg niet meer ophouden”.
Ze maakte onder andere schoolboekjes en lesboekjes.

Aantal bladzijden: 152

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Marcella woont met haar vader en moeder in Nederland. Het is een heel normaal meisje zoals er zoveel zijn, ze gaat naar school en leidt een normaal leven.
Marcella merkt op gegeven moment dat haar vader last heeft van zijn hand. Ze merkt dat hij twee vingers van zijn rechterhand bijna niet meer kan bewegen en vraagt haar vader hoe dat kan.
Haar vader geeft telkens een ontwijkend antwoord en wil het niet vertellen.
Maar Marcella blijft doorvragen. Op een dag vertelt haar vader dat hij ervan werd beschuldigd dat hij jachtopziener Bidernais zou hebben vermoord. Hij was toen negentien. De familie van Bidernais loofde een grote som geld uit als de dader zou worden gevonden. De dader moest gevonden worden, hoe dan ook.
Jean Fabre, de vader van Marcella, werd opgepakt omdat de kogel die de jachtopziener doodde, uit zijn geweer was gekomen. Maar Jean had er niets mee te maken. Hij had zijn geweer wel eens afgegeven om schoon te laten maken.
Marcella besluit op zoek te gaan naar de moordenaar in het plaatsje Brac in Frankrijk, waar het allemaal is gebeurd, vijfentwintig jaar geleden.
Ze gaat op zoek naar de ware moordenaar uit liefde voor haar vader.
Het wordt een lange zoektocht waarbij ze ook nog eens verliefd wordt op Paul Bidernais. Bemoeilijkt dit haar zoektocht of vergemakkelijkt het haar zoektocht juist ?

Beoordeling illustraties:
Eenvoudig omslag met lichte kleuren waarbij er een aantal mensen wordt afgebeeld, met op de achtergrond een heuvelachtig landschap.

Beoordeling geschiktheid:
Geschikt voor leerlingen die van een ingewikkelde puzzel houden.

Eigen mening:
Een spannend boek met mooie ingewikkelde intriges, waarbij de liefde sterker is dan het vermogen om de juiste beslissing te nemen op dat moment.

Geen opmerkingen:

Blogarchief