zondag 22 juni 2008

1. Je moet dansen op mijn graf

Titel:Je moet dansen op mijn graf

Schrijver: Aidan Chambers. Aidam Chambers (Engeland,1934) heeft diverse publicaties over jeugdliteratuur en boeken voor jongeren op zijn naam staan. Voor hij begon met schrijven was hij docent Engels in Southend -on-Sea, waar 'Dance on my grave' zich afspeelt.
Hij won een aantal internationale en prestigieuze prijzen, zijn werk is vertaald in diverse talen en wereldberoemd geworden.

Illustrator: Joep Bertrams

Aantal bladzijden: 238

Lezersniveau: 14+

Korte inhoud:
Het merkwaardige en ook bijzondere verhaal van de homoseksuele relatie tussen Hal (Henry) en Barry. Het verhaal wordt verteld vanuit Hal's gezichtspunt.
Na een ongeluk met zijn boot wordt hij liefdevol opgevangen door Barry en al gauw vormt zich een vriendschap die uitmondt in een liefdesrelatie tussen beiden.
Hal krijgt een baantje in de muziekzaak van Barry's moeder, waar Barry zelf ook werkt en zo zien ze elkaar al gauw dag en nacht, zeven weken lang.
Barry sleept Hal mee in een wonderlijke wereld die nieuw en bijzonder voor Hal is. Hal is overdonderd door Barry's persoonlijkheid. Barry laat hem op een nacht beloven, dat mocht Hal zijn dood mee maken, hij moet dansen op zijn graf.
Dat is ook waar het boek mee begint, Hal is opgepakt wegens grafschennis. Hij stond te dansen op het graf van de overleden Barry Gorman.
Het boek bevat enkele verslagen van de politie en advocaten. Het is opmerkelijk opgezet, want vertelt eigenlijk van eind naar begin. Wanneer Hal en Barry tijdens een wandeling langs het strand kennis maken met de Noorse au pair Kari, verandert hun relatie.
Al gauw moet Barry toegeven dat hij verveeld is geraakt bij Hal en met Kari naar bed geweest is (een meisje, nota bene!). Na een ruzie tussen Hal en Barry, rijdt
laatstgenoemde met zijn motor tegen een boom en overlijdt.

Beoordeling llustraties: In deze versie staan weinig illustraties. Op de voorkant een tekening van een jongen in een bed die suggereert dat dit boek vooral over seks gaat. Dat is zeker niet het geval.

Beoordeling Geschiktheid: Het taalgebruik en de opbouw is vrij moeilijk. Geschikt voor ervaren en enthousiaste lezers vanaf 14/15 jaar.

Eigen mening: Een bijzonder boek. In opbouw lijkt het op veel volwassenenromans; de wisseling van perspectief en het achteruit vertellen. Dit kan een goede opstap zijn om volwassenenliteratuur te gaan lezen.

1 opmerking:

karen zei

Je Moet Dansen Op Mijn Graf is een heel mooi jeugdboek. Het is één van mijn toppers! Het verteld een intens en indrukwekkend verhaal dat je niet snel los zal laten. Persoonlijk vind ik dat het boek heel origineel en boeiend geschreven is. Bovendien zijn de personages in het boek levensecht,realistisch en voldoende uitgewerkt voorgesteld. Je merkt duidelijk dat Barry eerder het sociale type is, terwijl Hal eerder een denker is .De emoties en de verschillende stukjes van het verhaal worden als een mooi lappendeken geconstrueerd. Graven naar de betekenis en het waarom van de dingen staat centraal. De schande waarin de ene jongen zich moet verkleden als meisje om het dode lichaam van zijn geliefde te kunnen groeten zeer pijnlijk en snijdend, maar wederom erg treffend. Dramagehalte hoog maar desalniettemin prachtig verwoord.

Blogarchief