zondag 22 juni 2008

3. Hoe overleef ik de brugklas?

Titel: Hoe overleef ik de brugklas?

Schrijver:Francine Oomen. Francine Oomen (Laren, 1960) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Zij vond onder andere de knisperboekjes voor baby's uit. Ze begon met schrijven voor kleine kinderen, naarmate haar eigen kinderen ouder werden, schreef ze meer voor pubers. Haar HOI-serie is enorm populair.

Illustrator: Annet Schaap

Aantal bladzijden: 139

Lezersniveau: 11+

Korte inhoud:
Het eerste deel in de HOI (Hoe Overleef Ik)-serie. Rosa is de enige dochter van een gescheiden vader en moeder. Ze woont bij haar moeder en is twaalf jaar. Rosa gaat naar de brugklas.
Haar vriendje Jonas zit nog op de basisschool en via email en chatcontact houdt ze hem op de hoogte van het leven op de middelbare school. Ze voorziet hem van de nodige survivaltips. Want al gauw wordt duidelijk dat niets blijft zoals het is als je eenmaal een brugsmurf bent. Rosa wordt geconfronteerd met vroegere vriendinnen die zich anders gaan gedragen, populaire kinderen en klasgenoten die er helemaal buiten vallen. Haar eens zo goede vriendin Sascha slaat om als een blad aan een boom, ze neemt een tongpiercing, verft haar haren en krijgt verkering met een stoere jongen uit de klas. Samen pesten ze het meisje met de eigengemaakte kleren, Esther. Deze Esther wordt uiteindelijk een goede vriendin van Rosa en komt ook in de volgende HOI-boeken regelmatig voorbij. Zoals in alle boeken uit de serie wordt de verhaallijn afgewisseld met emails en chatsessies. Rosa's moeder is in dit boek nog een alleenstaande vrouw, maar dat verandert wanneer Alexander in haar leven komt. Rosa moet niet veel van hem hebben. Hij wordt niet neergezet als een schurk, maar ja, hij pikt haar moeder nou eenmaal in.
Het verhaal eindigt met een climax in de ruzie tussen Rosa en Sascha, op het klassenfeest. Alles loopt (uiteraard) goed af.

Beoordeling llustraties:Leuk. Zoals alle illustraties van Annet Schaap, zie andere beoordelingen.

Beoordeling Geschiktheid: Een echt brugklasboek. Ook voor een achtstegroeper interessant, hoewel het beeld dat van de middelbare school geschetst wordt, niet helemaal reëel is. Geschikt voor bruggers en niet voor veel oudere kinderen. Ook weer een 'meisjesboek'.

Eigen mening: Heerlijk, die hele serie van Francine Oomen!

Geen opmerkingen:

Blogarchief