zondag 22 juni 2008

4. De scheepsjongens van Bontekoe

Titel: De scheepsjongens van Bontekoe

Schrijver: Johan Fabricius. Johan Fabricius werd op 24 augustus 1899 geboren in Bandoeng, het toenmalige Nederlands-Indië, als tweede kind van de uit Drenthe afkomstige Jan Fabricius (journalist en later gevierd toneelauteur) en de uit Friesland afkomstige Minke Dornseiffer. Johan Fabricius bracht zijn jeugd grotendeels door in Indië.

Aantal bladzijden: 398

Lezersniveau: 13+

Korte samenvatting:
Het is 1618, Peter Hajo (14 jaar) werkt in een smederij in Hoorn en droomt er al heel lang van om te gaan varen. Op een dag komt hij in aanraking met schipper Bontekoe en als hij het hem vraagt mag hij met hem mee gaan varen. Hij is gelukkig niet alleen, maar samen met Padde en Rolf.Het eerste gedeelte van de reis gaat vrij voorspoedig, ze maken veel nieuwe vrienden en maken samen van alles mee.Ze merken ook dat het leven van een scheepsjongen niet altijd even leuk is. Op hun reis doen ze onder andere Sumatra en Java aan.
De vriendschap tussen de drie jongens groeit naar mate het schip zijn bestemming bereikt. Een explosie maakt echter een einde aan het bestaan van de Nieuw-Hoorn. Maar ook uit die moeilijke situatie weten de jongens zich weer te redden. Na een langdurig verblijf in Indië keren Peter Hajo en Padde uiteindelijk terug in Hoorn.

Beoordeling geschiktheid: Geen bijzonderheden, dit is voor iedereen leuk. Het is wel een dik boek en vereist wat leeservaring.

Eigen mening: Een leuk en fris boek, echt een avonturenboek. Als we het genre avontuur hadden gehad had dit boek op nummer een gestaan. Er staan ook zeker leuke grapjes in dit boek.

Geen opmerkingen:

Blogarchief