zondag 22 juni 2008

6. Dit is het huis bij de kromme boom

Titel: Dit is het huis bij de kromme boom

Schrijver: Imme Dros. Imme Dros groeide op op het eiland Texel. Na de Middelbare school studeerde zij Nederlands in Amsterdam. Ze ontmoette Harrie Geelen [illustrator] en kreeg drie kinderen. Ze was huismoeder en schreef haar eerste boek in 1971. Haar man Harrie maakte voor haar boek de illustraties.

Illustrator: Harrie Geelen

Aantal bladzijden:

Lezersniveau: 11+ [maar eigenlijk ook voor hele jonge 4+ kinderen]

Korte inhoud:
Een jongetje gaat verhuizen naar het huis van zijn overleden oma. Het huis ‘bij de kromme boom’ is namelijk te klein geworden door de geboorte van zijn zusje Rozemarijn.
Alle spullen worden door de man met de grote handen [knuisten] verhuisd. Er wordt echter iets vergeten; het bad-eendje, gelukkig wordt dit later bezorgd.
En komt alles toch nog goed met de gemistte bad-eend.

Beoordeling illustraties:
Tekeningen gemaakt door Harrie Geelen zijn prachtig !
Juist door de eenvoud zijn het mooie tekeningen.
Telkens zie je weer nieuwe details in de tekeningen dat ook leuk is voor kinderen met een grote fantasie, ze kunnen heerlijk wegdromen in de tekeningen.[mini-schilderijen]

Beoordeling geschiktheid:
Er wordt veel herhaald in het boek, dat kan er voor zorgen dat de wat jongere lezer het niet begrijpt en dan vervolgens afhaakt, toch kan dit aspect ook versterkend werken omdat het op een gegeven moment herkenbaar wordt, zeker wanneer het boek wordt voorgelezen.

Eigen mening:
Bekroond met een Zilveren Griffel !
Eenvoudige verteltoon in rijm vorm doet het boek eigenlijk in een ruk uit lezen. Ook grappig dat er steeds een nieuw zinnetje bij komt.

Geen opmerkingen:

Blogarchief