zondag 22 juni 2008

5. De roos en het zwijn

Titel: De Roos en het Zwijn

Schrijver: Anne Provoost. Anne Provoost werd in 1964 in het Vlaamse Poperinge geboren. Zij studeerde Germaanse Talen in Leuven. Ze werkte in de journalistiek, onder andere in Amerika. In haar boeken geeft ze blijk van een groot empathisch vermogen. Ze gaan bijna zonder uitzondering over opgroeiende mensen.

Aantal bladzijden: 111

Lezersniveau: 13+

Korte inhoud:
De Roos en het Zwijn is in feite een navertelling van het beroemde verhaal ‘Belle en het Beest’. De hoofdpersoon Rosalena groeit op bij haar vader en haar twee zussen, moeder is overleden. Rosalena wordt een schoonheid, in tegenstelling tot haar twee zussen. Zij zijn jaloers op haar, en Rosalena zoekt troost bij haar varken, Zoran, een huisdier voor haar. Haar zussen worden ook nog door de pest getroffen, wat Rosalena bespaard blijft. Rosalena raakt zwanger van een van haar twee zwagers, de mannen van haar zussen. Ze weet niet wie, het was donker.
Haar vader, die vaak op reis is, brengt verschillende cadeaus mee voor zijn dochters. Op een dag steelt hij een roos om een zalf van te bereiden voor de gouvernante Lucretia, die zijn dochters heeft opgevoed.
De landheer van het kasteel waar vader de roos stal, blijkt heer Thybeert te zijn, een gedrocht van een man.
Rosalena gaat vaders schuld vereffenen (de gestolen roos) en raakt verliefd op hem, ondanks zijn lelijkheid. Ze baart een lelijk kind, met twee hoofden en twee paar armen. Het kind is voor haar zussen, Rosalena keert terug naar Thybeert.

Beoordeling llustraties:Op de voorkant prijkt een foto van een Siciliaans meisje, begin vorige eeuw. Een bijzonder portret, maar niet direct duidelijk wat dit met het verhaal te maken heeft.

Beoordeling Geschiktheid: Een mythe-achtig verhaal. Niet besteed aan elke leerling. Voor de fijnproevers.

Eigen mening: Bijzonder. Mij sprak het aan, maar een zo’n boek is wel weer even genoeg. Twijfelachtig vind ik het of middelbare scholieren er ook zo over denken.

Geen opmerkingen:

Blogarchief