zondag 22 juni 2008

19. Eerwraak

Titel: Eerwraak

Schrijver: Karin Hilterman. Karin Hilterman is geboren in 1949 in Santpoort.Ze heeft een lerarenopleiding gevolgd, daarna gaf ze een aantal jaren les op een basisschool. Ze werd docent voortgezet onderwijs en ze geeft ook les aan volwassenen van buitenlandse afkomst. Nu woont en werkt ze in Den Bosch.

Lezersniveau: 12+

Aantal bladzijden: 160

Korte inhoud:
De Turkse Dudu zit in de brugklas van het VWO. Op een school waar maar weinig Turken zitten, die doen niet zo snel VWO. Haar broer Hasan is eigenlijk maar een beetje jaloers, hij zit op het ROC en wil later zijn eigen sportzaak beginnen, maar het komt hem niet zo aanwaaien als bij Dudu.
Dudu’s familie is heel conservatief. Streng islamitisch. Haar zus Fatma is een hele strenge moslima. Aan de ene kant vindt Dudu dat erg goed, maar aan de andere kant vindt ze dat haar zus overdrijft. Want laat je nu dingen voor Allah of laat je ze omdat je anders in het Turkse roddelcircuit komt? Ze vindt het lastig.
Toch weet ze dat ze voorzichtig met de eer van de familie om moet gaan. Want anders gebeurt er bij haar hetzelfde als met haar zus Nur. Alhoewel ze eigenlijk niet precies weet wat er met haar zus is gebeurd. Hasan wil het beste voor zijn kleine zusje. Sterker nog: hij wil Kadir, de ex-vriend van zijn zus Nur wreken. Eerwraak!
Hoe raakt Dudu in deze eerwraak betrokken? Lees het maar, net als wat er verder van Dudu terecht komt met betrekking tot geloof en toekomst.

Beoordeling geschiktheid:
Voor kinderen vanaf twaalf jaar is het een goed leesbaar boek, zonder lastige obstakels.

Eigen mening: Dit boekje biedt een mooi kijkje in de islamitische wereld en beantwoordt heel wat vragen die nog steeds veel Nederlanders hebben over moslims. Een perfect boek om je eens in te leven in een andere cultuur. Fascinerend.

Geen opmerkingen:

Blogarchief