zondag 22 juni 2008

16. Kees de jongen

Titel: Kees de Jongen

Schrijver: Theo Thijssen. Theodorus Johannus (Do) Thijssen was een onderwijzer, schrijver en socialistisch politicus. Kees de Jongen is het boek waar hij het meest bekend om geworden is. Theo Thijssen heeft in interviews altijd gezegd dat Kees de Jongen fictie is. Toch zien we veel jeugdherinneringen terug komen in zijn boek Kees de Jongen. Thijssen was een zoon van een Amstredamse schoenmaker. Zijn ouders hadden het niet breed. Theo kon naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers nadat hij een uitgebreid en zwaar toelatingsexamen had gedaan.Hij ontving een rijksbeurs.
Hij was van 1898 tot 1921 onderwijzer op diverse Amsterdamse scholen. Later werd Thijssen bestuurslid van van de Bond van Nederlandse Onderwijzers.Hij heeft zich ook ingespannen voor het Esperanto, hij zag daar zeker het nut van in, mede omdat hij diverse onderwijscongressen bijwoonde. In 1912 werd hij lid van de SDAP, de Socialistische Arbeiders Partij. In 1923 verscheen zijn roman ‘Kees de Jongen”.

Illustrator:
Het boek heeft een donkerblauwe, effen omslag.

Aantal bladzijden: 338

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Het verhaal gaat over Kees Bakels, een gewone jongen uit Amsterdam, 12 jaar oud, en speelt zich af rond 1890. Kees is zoon van een Amsterdamse schoenmaker uit de Jordaan. Kees heeft een jongere zus Truus, en een jonger broertje Tom. Vroeger haalde Kees veel stomme streken uit volgens zijn zeggen, maar tegenwoordig doet hij dat niet meer. Hij heeft een hele speciale manier van lopen geleerd van een vriendje van gymnastiek; het is een soort huppelen waardoor je je sneller kunt verplaatsen. Wanneer hij bijvoorbeeld naar het zwembad loopt gebruikt hij dit huppeltje en noemt het de ‘zwembadpas’. Wanneer er en nieuw meisje in de klas komt, ziet Kees meteen dat het een meisje is, dat anders is dan de andere meisjes.
Rosa Overbeek, het nieuwe meisje, let erg op Kees. Op een dag krijgt Kees te horen dat zijn vader ziek is geworden en moet hij medicijnen voor hem halen. Als Rosa een tijdje niet naar school komt merkt Kees ineens bij zichzelf dat hij erg aan haar moet denken en fantaseert hij dat hij namens de klas een briefje mag bezorgen bij Rosa.
Omdat de vader van Kees ziek is gaat het met de schoenenwinkel steeds slechter. De familie moet een kamer aan een juffrouw verhuren.om wat extra bij te verdienen.
De vader van Kees komt te overlijden aan TBC [Tuberculose]. Uiteindelijk moet de familie verhuizen naar een kleiner huis en verhuist de juffrouw ook mee. Kees gaat voor zijn examen van school en neemt een baantje om zijn moeder financieel te helpen. Hij voelt zich daar erg slecht over en gaat naar Rosa om troost te vinden.
Toch voelt hij zich ook als een soort overwinnaar wanneer hij hij ergens vrolijke muziek uit een huis hoort.

Beoordeling illustraties:
Het boek heeft een mooie sobere donkerblauwe/ zwarte kaft. De omslag past helemaal bij het boek uit die tijd.

Beoordeling geschiktheid:
Dit is nu eens een heel ander boek, en daarom juist zo leuk !
Ondanks dat het origineel gedateerd is, is het een vermakelijk boek dat een mooi inzicht geeft over hoe men leefde in soberheid, rond 1900.

Eigen mening:
Leuk, eigenwijs boek, vooral dat gekke loopje en de vreemde gedachten van Kees maken het boek bijzonder, daardoor heeft het verhaal iets verterends.

Geen opmerkingen:

Blogarchief