zondag 22 juni 2008

5. Oorlogswinter

Titel: Oorlogswinter

Schrijver: Jan Terlouw. Jan Terlouw komt uit een dominee’s gezin. Hij is 15 november 1931 geboren in het dorpje Kamperveen in Overijssel. Omdat zijn vader dominee was, moest het gezin Terlouw regelmatig verhuizen. Zo woonde Jan in Wezep toen de oorlog uitbrak.
Jan Terlouw [Jan Cornelis] wis- en natuurkunde gestudeerd.Hij wordt lid van de Tweede Kamer in 1971.Hij is lid van D’66. In 1973 werd hij voorzitter van die fractie. Ook was hij minister van Economische Zaken en vice premier tijdens het tweede en derde kabinet van Agt. Hij was van 1991 tot 1996 Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. In 1970 heeft hij zijn debuut met zijn jeugdboek Pjotr.
In 1971 ontvangt hij voor het boek ‘Oorlogswinter’ de Gouden Griffel.

Illustrator: Jan Wesseling

Aantal bladzijden: 162

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Winter ‘44/’45. Het is oorlog. Mensen komen om van de honger, de zogenaamde hongerwinter. Zo ook de familie van Beusekom. Michiel Beusekom is een van de hoofdpersonen. Hij is erg hulpvaardig en doet wat hij kan. De vader van Michiel is burgemeester van Vlank. Dirk is de buurjongen van Michiel, ze maken een plan; ze gaan het distributiekantoor overvallen. Dirk zit reeds bij het verzet dus hij weet al van wanten. Michiel krijgt een brief van Dirk, indien er tijdens de overval iets mislukt, moet Michiel de brief aan Bertus van Gelder geven. Een ding zien ze over het hoofd en dat is dat ze afgeluisterd worden. De overval mislukt, de brief komt niet op tijd bij Bertus, en Bertus wordt ook nog eens opgepakt.

Beoordeling illustraties: Somber en typerend voor de oorlogsjaren

Beoordeling geschiktheid:
Spannend boek voor kinderen die voor het eerst over de oorlogsjaren lezen.
Prima boek voor kinderen die hun opa vaak hoorden praten over de oorlog en er nu
meer over te weten komen door het lezen van dit boek.

Eigen mening:
Het boek pakte mij niet, dit heeft ook met het onderwerp “Oorlog” te maken.
Dat heeft waarschijnlijk te maken dat we dit soort oubollige boeken vroeger al
moesten lezen voor onze lijst.

Geen opmerkingen:

Blogarchief