zondag 22 juni 2008

3. Jehanne

Titel: Jehanne

Schrijver: Simone van der Vlugt. Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen. Zij studeerde Nederlands en Frans. Haar historische romans zijn onder tieners erg populair.

Illustrator: Roelof van der Schans

Aantal bladzijden: 208

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Het verhaal van Jeanne d'Arc, de maagd van Orleans. Het boek begint wanneer zij dertien jaar oud is. Zij woont met haar ouders in Domremy, het is 1425 en Frankrijk is in oorlog met Engeland. Een bekend legende in die tijd is die dat het land ooit gered zal worden door een maagd.
De jonge Jehanne krijgt verschillende visioenen, maar wordt door haar omgeving niet geloofd.
Enige jaren later vertrekt zij naar Reims, om de prins (Charles de Dauphine) te overtuigen van haar goddelijke missie. Aangezien het niet zo best gaat met de Franse kant van de strijd krijgt Jehanne zonder problemen een leger mee.
De schrijfster heeft zich zoveel mogelijk aan het oorspronkelijke verhaal van Jeanne d'Arc gehouden en dat levert een spannend verhaal voor historische feiten op. Jehanne wordt door de Engelsen beschouwd als een godslasteraar en een sta-in-de weg en al gauw wordt zij gevangen genomen. Ze lijdt de ene ontbering na de andere, maar weigert toe te geven dat ze aan waanideeën heeft geleden.
Er staat verschillende mensen haar terzijde om haar van de dood op de brandstapel te redden, maar uiteindelijk moet ze er toch aan geloven. Tot in detail wordt beschreven hoe de vlammen aan Jehanne's voeten likken en hoe zij, zonder ooit haar familie nog terug te hebben gezien, overlijdt op de brandstapel.
De laatste paar pagina's van het boek zijn gewijd aan de historische beschrijving van Jeanne d'Arc en wat er werkelijk over haar bekend is. Ook wordt hier uitleg gegeven over enkele bijpersonages die echt bestaan hebben.

Beoordeling llustraties:
Op de voorkant van het boek prijkt een illustratie van Jehanne in vechttenue en de titel van het boek als haar handtekening (overgenomen uit een van de bewaarde brieven van de echte Jeanne d'Arc) dat is toch bijzonder.

Beoordeling Geschiktheid:
Vanwege de gruwelijke details misschien toch even wachten tot na de brugklas........Maar inhoudelijk als historische roman bijzonder geschikt vanaf twaalf jaar.

Eigen mening: Een bijzonder verhaal. Het herschrijven van geschiedenis is een kunst op zich, en daar is Simone van der Vlugt goed in geslaagd. Tevens heeft zij het verhaal heel toegankelijk voor pubers gemaakt.

Geen opmerkingen:

Blogarchief