zondag 22 juni 2008

17. Hoe overleef ik mezelf

Titel: Hoe overleef ik mezelf ?

Schrijver: Francine Oomen . Eclaire Francine Marie Oomen werd geboren op 27 maart 1960.
Ze is beroemd geworden met haar boeken Lena Lijstje, Hoe overleef ik en met Ezzies Dagboek. Toen haar kinderen nog klein waren schreef zij al kinderboeken.
Nu zitten haar kinderen in de pubertijd dus schrijft zij nu boeken voor pubers.
Francine is regelmatig verhuisd van Laren tot Groningen. Na de middelbare school ging zij Industriële vormgeving studeren, na deze studie werd ze grafisch ontwerper.
Ze bedacht een serie boeken bij een van haar illustraties. Omdat er geen geschikte schrijver werd gevonden ging Oomen zelf schrijven, dat sloeg enorm aan en zo is zij het schrijversvak ingerold.

Illustrator: Annet Schaap [tekeningen]

Aantal bladzijden: 152

Lezersniveau: 13 / 15+

Korte inhoud:
De hoofdpersoon in dit boek is Rosa. Ze moet verhuizen van Den Bosch naar Groningen. Een hele verandering. Rosa wordt op school gepest door een aantal meisjes en krijgt de bijnaam Miss Piggy. Doordat ze veel gepest wordt trekt ze zich terug en maakt haar eigen weredje in haar hoofd. Ze besluit dat ze een stoere Rosa gaat vormen, die door iedereen uit de klas aardig gevonden wordt. Die tweede Rosa heet “Rooz”. Ze heeft nu eigenlijk twee persoonlijkheden die telkens en soms allebei tegen haar praten. Hierdoor doet ze soms dingen die ze helemaal niet wil, ze is dan Rooz. Rooz doet rot tegen haar ouders, gaat kleren stelen en laat ook een piercing zetten. Bovendien verft Rooz haar haar paars.Ze wordt verliefd op een graffiti maker, haar vroegere tekenleraar. Ze krijgt les en tips over graffiti spuiten. Ook ontmoet zij Neuz, een andere graffiti spuiter, maar eigenlijk heet hij Vincent. Samen worden ze opgepakt wanneer ze graffiti aan het maken zijn. Rooz wordt langzaam verliefd op Neuz en beschermt hem wanneer andere spuiters hem in elkaar willen slaan. Ze wordt geraakt door een van de jongens en wordt wakker in het ziekenhuis. Neuz staat dan naast haar bed. Hij vertelt haar dat hij vroeger veel gepest werd omdat hij een grote neus had. Hij zit er nu niet meer mee en heeft het een plaats in zijn hoofd gegeven. Dit is een herkenning en ook opluchting voor Rosa. Ze begrijpt nu dat ze helemaal niet anders hoeft te zijn voor anderen. Rosa hoort Rooz dan niet meer.

Beoordeling illustraties: leuke kleurrijke illustraties / omslag [tekeningen]

Beoordeling geschiktheid:
Zeer geschikt voor pubers die met veel levensvragen rondlopen en naar antwoorden zoeken. Spannend en helemaal afgestemd op de jeugd van vandaag.

Eigen mening:Lekker eigenwijs boek op een speciale manier geschreven waarbij de rollen van kind-ouder relatie bijna worden omgedraaid. Zeer geloofwaardig geschreven waardoor je het makkelijk weg leest.

Geen opmerkingen:

Blogarchief