zondag 22 juni 2008

4. De almacht van de boktor

Titel: De almacht van de boktor

Schrijver: Toon Tellegen. Toon Tellegen (Brielle, 1941) studeerde geneeskunde en is huisarts in Amsterdam. Hij schreef veel gedichten voor volwassenen en begon later met het schrijven van verhalen voor kinderen. In zijn kinderverhalen spelen dieren meestal de hoofdrol. Zijn verhalen hebben een filosofische inslag.

Illustrator: Mance Post

Aantal bladzijden: 80

Lezersniveau: 12+

Korte inhoud:
Een bijzonder verhaal voor de liefhebber. De boktor kon alles maken. Vleugels voor wie nooit gevlogen had, een schepnet om de zon achter de wolken vandaan te halen voor wie het koud had. ('De boktor vroeg de hazelmuis wat voor verjaardag hij wilde. De hazelmuis dacht even na en zei: 'een grote.' Toen pakte de boktor uit de enorme stapels allemaal stukken verjaardag en plakte ze aan elkaar.)
In de loop van het verhaal krijg je steeds meer medelijden met de boktor. Hij is altijd de pineut. Iedereen moet wat van hem en 'nee' zeggen kan hij niet.
De hazelmuis blijft hem het hele verhaal door achtervolgen met de mededeling dat hij zijn verjaardag zoekt. Soms wat zwaarmoedig, maar vooral dichterlijk en fantasierijk, vol onverwachte logica.

Beoordeling llustraties: De illustraties van Mance Post zijn prachtig. Het verhaal is niet af zonder deze illustraties, elk dier heeft zijn eigen voorkomen. Heel mooi.

Beoordeling Geschiktheid: Qua taalgebruik is dit boek prima te doen vanaf 12 jaar. Een leerling moet echter wel het inlevingsvermogen en het enthousiasme hebben om hiervan te houden. Geschreven voor het dromerige, fantasierijke type.

Eigen mening: Een bijzondere sfeer, mede door de tekeningen. Niet zozeer een verhaal. Af en toe en om het leerlingen aan te raden, is het de moeite zeker waard.

Geen opmerkingen:

Blogarchief